Now Reading:
Od danas važna promjena na tekućim računima
Full Article 2 minutes read

Od danas važna promjena na tekućim računima

bankomat

Od 1. rujna padaju kamate na prešutne minuse za dva do tri postotna poena, donosi index.hr

Prema memorandumu koji su u srpnju potpisale država i banke, od danas će se i na prešutne minuse morati primijeniti odredbe o najvećoj dopuštenoj efektivnoj kamatnoj stopi kao i na ugovorene minuse.

-Od danas se na iznos prešutnog prekoračenja na tekućim računima primjenjuje ograničenje efektivne kamatne stope na isti način kako je to propisano i za dopuštena prekoračenja – kazao je izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu za novu Direktivu o potrošačkim kreditima, Tomislav Sokol.

Dobra je to vijest za gotovo milijun i osamsto tisuća potrošača u Republici Hrvatskoj kojima je odobreno prešutno prihvaćeno prekoračenje na tekućem računu, piše Sokol u priopćenju.

“Banke danas počinju primjenjivati ograničenja efektivne kamatne stope na postojeća prešutna prekoračenja, a to će u praksi značiti niže troškove ‘minusa’ na tekućim računima.

-Radi se o značajnom sniženju s obzirom na to da je prema podacima Hrvatske udruge banaka prosječna kamatna stopa na prešutna prekoračenja dosad iznosila 10.97 posto, a od danas će ona iznositi maksimalno 7.31 posto – kazao je izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu za novu Direktivu o potrošačkim kreditima Tomislav Sokol.

sjever.hr/index.hr
01.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.