Now Reading:
Ludbreg postaje regionalni centar autobusnog prijevoza? Bilić: Počeli smo razgovarati sa svjetskim tvrtkama
Full Article 4 minutes read

Ludbreg postaje regionalni centar autobusnog prijevoza? Bilić: Počeli smo razgovarati sa svjetskim tvrtkama

U sklopu Ludbreške Svete Nedjelje, u Ludbregu je u četvrtak održan Poslovni forum na temu “Zelena teretna logistika, suvremeni javni prijevoz i nove poslovne prilike za gospodarski i demografski razvoj ludbreške regije” na kojem je sudjelovalo pedesetak gospodarstvenika i predstavnika lokalne samouprave.

Forum se održao u organizaciji Grada Ludbrega i Saveza za željeznicu, a otvorio ga je gradonačelnik Dubravko Bilić naglasivši kako je Grad jako puno napravio bez velike pomoći izvana.

-Nadamo se da će sve ono što mi radimo, u razgovoru s građanima i poduzetnicima oko povećanja mogućnosti kretanja unutar grada i prema gradu, dovesti do toga da nas netko od gore čuje i da nam pomogne u realizaciji naših projekata – kazao je Bilić te dodao kako je cilj da Ludbreg postane dobar primjer funkcioniranja i povezanosti s manjim sredinama, ali i većim gradovima u blizini, poput Koprivnice, Varaždina i Zagreba.

Time, dodaje Bilić, žele pokazati kako i male sredine mogu biti generator dobrih ideja i projekata za što žele koristiti europska sredstva.

-Osnivanje javnog prijevoza za Ludbreg znači integriranje postojećeg željezničkog prijevoza, kao temeljnog i korištenje autobusa odnosno javnog prijevoza autobusima na vodik, za što smo već napravili pripremne radnje. Naime, pripremili smo jednu gospodarsku zonu isključivo za proizvodnju vodika za autobuse i tu bi zapravo mogao biti centar autobusnog prijevoza za sjever – pojasnio je Bilić pritom misleći na autobusni prijevoz novih generacija, odnosno autobuse na vodik, a koji bi se punili u Ludbregu i od tamo kretali prema Koprivnici i Varaždinu gdje bi obavljali svoju svakodnevnu prijevozničku djelatnost.

-Počeli smo već i razgovore s nekim svjetskim tvrtkama i nadam se da ćemo uskoro doći do konkretnih rezultata – zaključio je gradonačelnik.

Govoreći o mogućnostima za zeleni javni prijevoz i održivu teretnu logistiku mikroregije Ludbreg predsjednik Saveza za željeznicu Ante Klečina naglasio je to da je suvremen, učestali i kvalitetan sustav javnog prijevoza, pa tako i lokalni komunalni sustav za područje Ludbrega i okolnih općina itekako je potreban. Poručio je kako je svrha poboljšanja sustava javnog prijevoza, pješačenja i bicikliranja u Ludbregu povećanje mobilnosti radnika, studenata i školske djece kako bi ovaj kraj dobio demografsku perspektivu i s aspekta mobilnosti.

-Pružanje učinkovite mobilnosti zaposlenima i ostalim građanima takav sustav može značajno potaknuti gospodarski i demografski rast ovog kraja. Za ozbiljan rast i razvoj industrije potrebna je ozbiljna logistika, a veliki kapacitet i učinkovitost u prijevozu može pružiti samo željeznički prijevoz. Tvrtkama u ludbreškom kraju potrebno je omogućiti to da ili imaju vlastiti industrijski željeznički kolosijek ili razviti multimodalni pretovarni centar do kojeg će se robe na kratkim relacijama prevoziti cestom, a u centru okrupnjavati te dalje do luka i važnijih europskih destinacija prevoziti željeznicom – rekao je Klečina.

Predrag Brlek sa Sveučilišta Sjever govorio je o održivoj cestovnoj infrastrukturi, zonama bez automobila, pješačkim i biciklističkim stazama i tom priliko predstavio dio nalaza i preporuka iz nacrta „Studije razvoja sustava održivog javnog prijevoza i sustava nemotorizirane mobilnosti za grad Ludbreg i općine Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec i Mali Bukovec“, koju je nedavno izradio tim Saveza za željeznicu.
Kako je pojasnio, u ovom slučaju, preporuke su bile smanjenje prometa kroz središte grada.

-Većina gradova kod nas i u razvijenoj Europi koja uspije maknuti tranzitni prijevoz i promet iz centra grada pokušava zatvoriti središte grada i dati ga svojim stanovnicima na raspolaganje. Na taj način radi prostore koji su društveniji i u kojima se može puno više obitavati i živjeti, što stanovnicima grada daje sigurnost, a korisnicima prostora u centru grada daje puno veću ekonomsku vrijednost, pa dolazi do interakcije koja svima daje dobro – objasnio je Brlek.

U drugom dijelu Foruma održana je panel rasprava na temu „Pomaže li održiva mobilnost i zelena logistika razvoju ludbreške regije?” u kojoj su sudjelovali gradonačelnik Bilić, načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ, marketing menadžer HŽ Putničkog prijevoza Tomislav Prpić i Predrag Brlek s Odjela za logistiku i održivu mobilnost Sveučilišta Sjever.

www.sjever.hr
01.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.