Now Reading:
Filmski grad – Čakovec vrtićarcima i osnovnoškolcima omogućuje povoljniju projekciju filmova i edukaciju o filmskoj pismenosti
Full Article 3 minutes read

Filmski grad – Čakovec vrtićarcima i osnovnoškolcima omogućuje povoljniju projekciju filmova i edukaciju o filmskoj pismenosti

Odabran među 13 novih projekata diljem Europe u okviru 2. izdanja “Collaborate to innovate” poziva, u Čakovcu s provođenjem kreće europski projekt “Back to the local cinema” koji će se na nacionalnoj razini, pod ingerencijom nositelja Centra za kulturu Čakovec, provoditi pod nazivom “Moje malo kino”.

Pritom će se od nove školske godine djeci i mladima na području Međimurja omogućiti uvid u drugačije filmove, europsku produkciju, a kroz izabrane naslove djeca će učiti o filmskoj pismenosti, ali i naučiti promišljati o filmovima. Jedan od ciljeva projekta je i edukacija djece vrtićke te osnovnoškolske dobi o načinima pomoću kojih se unutar filmova postižu željeni učinci te kako filmska umjetnost može biti odličan alat u upoznavanju drugačijih kultura i običaja.

Projekt u Centru za kulturu Čakovec počinje u rujnu kada su na rasporedu četiri projekcije za vrtiće. Tijekom školske godine 2022./2023. u Čakovcu će se održati ukupno 28 europskih filmskih projekcija za predškolski i osnovnoškolski uzrast.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozdravila je ovaj, kako je rekla, odličan alat u odgoju djece i mladih.

– Čakovec je više od stoljeća filmski grad, građani su u prošlim vremenima u kina odlazili kako bi vidjeli najnoviju filmsku produkciju, ali se i kulturno te umjetnički obrazovali i oplemenjivali. Vremena su se promijenila, filmove uglavnom gledamo kod kuće, a blockbusteri najčešće nemaju ni umjetničku ni obrazovnu vrijednost, no preko njih i dalje gradimo svoje stavove i odnos prema stvarima i ljudima. Sada našoj djeci i mladima omogućujemo uvid u važnost filmske pismenosti u njihovom odgoju, a dio projekta usmjeren je i prema odgajateljima u vrtićima i učiteljima u školama – naglasila je čakovečka gradonačelnica.

Koordinatorica na projektu, Helga Lajtman naglasila je kako je posebno ponosna što je projekt, kao jedini iz Hrvatske među prijavljenim projektima iz 16 zemalja, prošao upravo u 2022. godini kao Europskoj godini mladih.

– Odabrano je samo 13 projekata, a naš “Moje malo kino” paralelno će se odvijati u tri grada kontinentalne Hrvatske i tri ustanove, CZK Čakovec, POU Samobor i POU Novska – naglasila je koordinatorica te najavila kako će uz program biti dostupni i edukativni vodiči koji će pomoći u lakšem razumijevanju filmova te njihovoj obradi u sklopu nastave hrvatskoj jezika, točnije medijske kulture.

Projekt je vrijedan 75.136,00 eura, a sa 75 posto sredstava sufinanciran je europskim sredstvima. Ostatak sredstava pokrit će se simboličnom cijenom ulaznice za filmske projekcije koja će iznositi 15 kuna (2 eura).

Projekt će sadržavati europske filmske projekcije za predškolski i osnovnoškolski uzrast tijekom školske godine, uvodna predavanja filmske pismenosti za djecu i mlade, edukativne materijale za 14 filmova , edukaciju nastavnika i učitelja o filmskoj pismenosti te izradu video materijala za njih, mapiranje lokalnih profesionalaca iz područja filma, bazu podataka o analiziranim filmovima po različitim ključnim riječima te web stranicu na kojoj će sve biti dostupno.

Za sve spomenuto u Čakovcu je svoj interes prijavom već iskazalo oko 4500 djece, a osim iz Međimurja priključit će im se i djeca iz Varaždinske županije.

www.sjever.hr
01.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.