Now Reading:
U Zaboku se zahuktali radovi na Regionalnom centru – Kolar: Bit će najmoderniji u Hrvatskoj, dobili smo 96,6 milijuna bespovratnih kuna
Full Article 4 minutes read

U Zaboku se zahuktali radovi na Regionalnom centru – Kolar: Bit će najmoderniji u Hrvatskoj, dobili smo 96,6 milijuna bespovratnih kuna

U Zaboku, na prostoru nekadašnje Srednje škole, niče veliki Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu čija je dogradnja i rekonstrukcija trenutno najveća investicija u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Kako napreduju radovi, u četvrtak je provjerio župan Željko Kolar sa suradnicima, a opći je dojam da se sve odvija u roku i kvalitetno.
-Znate da je to europski projekt, da mi s radovima moramo biti gotovi do kraja srpnja sljedeće godine, da moramo do tog rok imati uporabnu dozvolu i da nam se početkom rujna djeca ovdje vraćaju na nastavu i tu nemamo prava na bilo kakvu pogrešku niti mogućnosti nikakvog produženja roka – rekao je župan.

Ono što se odvija na gradilištu pokazuje da su svi u sustavu ovog projekta shvatili njegovu ozbiljnost i da se tako i ponašaju, dodao je.
-Najmoderniji centar kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam u Republici Hrvatskoj osim naše pokriva Varaždinsku, Međimursku, Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivničko-križevačku županiju, ali je tu i suradnja s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom. Cilj nam je bio da našim učenicama i učenicima, profesoricama i profesorima osiguramo najbolje moguće uvjete za školovanje i rad. Vjerujem da će i njihovi roditelji biti itekako zadovoljni – naglasio je Kolar te istaknuo da su već sama priprema i provedba ovog projekta doveli do povećanog interesa za pojedina zanimanja koja će se u ovom centru i školi provoditi.

Kad je riječ o financijskoj konstrukciji, potpisana su dva ugovora s dva različita ministarstva.
-Za građevinski dio imamo ugovor s Ministarstvom graditeljstva, gdje nepovratna sredstva iznose 30 milijuna kuna. Soft dio projekta, opremanje centra i održivost pet godina, potpisan je ugovor na 66 milijuna, što znači 96,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Na natječaju su radovi otišli na 66 milijuna kuna i Krapinsko-zagorska županija je u HBOR-u u postupku dizanja kredita od 37 milijuna kuna, s 1,2 posto kamate. Formalno će škol dići kredita, ali kompletnu financijsku konstrukciju je na sebe preuzela Županija – zaključio je Kolar.

Naglašeno je kako je važno kompletan objekt zatvoriti do zimskog vremena, kako bi se tada unutarnji obrtnički radovi mogli odvijati nesmetano.

Voditelj projekta građenja Srećko Vrček istaknuo je da je gradilište dosta razvedeno i zahtjevno u građevinskom smislu jer se radi o dogradnji novog i rekonstrukciji postojećeg dijela.
-Izvođač radova se uhodao i organizirao tako da se radovi izvode u svim segmentima. Gradilište napreduje prema planu, protekla su tri mjeseca i radovi su izvedeni u oko 10 posto vrijednosti ukupne investicije koja iznosi oko 66 milijuna kuna s PDV-om, s tendencijom da se radovi u daljnjim mjesecima i ubrzaju – rekao je Vrček istaknuvši da se dosad sve odvijalo u roku i u financijskom okviru.

Kako je istaknula voditeljica Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Veronika Kolman, vizija Centra je postati centar profesionalnog usavršavanja ne samo učenika srednje škole, nego i odraslih.
-Osim što se grade kapaciteti namijenjeni učenicima srednjih škola, tu su i kapacitete za odrasle kao trening centar sa kabinetima za posluživanje i kuharstvo i Akademis centar – kazala je Kolman dodavši kako je riječ o trojnom objektu.

Srednja škola Zabok ima 80-ak djelatnika i 600-tinjak učenika i svi oni nestrpljivo očekuju završetak projekta, kazala je ravnateljica Draženka Jurec.
-Sigurni smo da će sljedeća školska godina biti ovdje u najmodernijem Regionalno centru kompetencije u turizmu i ugostiteljstvu. U prvom upisnom roku smo ove godine upisali sva dozvoljena upisna mjesta za ugostiteljska zanimanja, što je još uvijek premalo i za našu županiju, a kamoli za cijelu regiju – izjavila je Jurec.

Budući centar na 5.400 kvadrata imat će trojaku ulogu; tu je nastavni dio, zatim trening centar namijenjen mentorima iz poduzeća iz cijele Hrvatske te vježbaonica za hotelijersko-turističke djelatnike, ali komercijalizirana te će se moći i prespavati.
Restorani će biti otvorenog tipa, što je za Zabok vrlo bitno, istaknuto je, jer osim srednjih škola u kojima se obrazuje 1600 učenika, tu je i velik broj studenata koji nemaju studentske menze i mogućnost prehrane dok su na predavanjima u Zaboku.

a.kučić/sjever.hr
31.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.