Now Reading:
Općina Lobor izgradit će spomen obilježje svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima s područja općine
Full Article 3 minutes read

Općina Lobor izgradit će spomen obilježje svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima s područja općine

Nakon što je ove godine Lobor dobio spomenik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana uskoro će se realizirati i projekt gradnje spomen obilježja za sve poginule i umrle hrvatske branitelje s područja općine. Naime, Općina Lobor u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja provela je natječaj čiji je cilj uz groblje u Loboru izgraditi spomen obilježje.

Tako je ovih dana dovršen likovni i urbanističko – arhitektonsko – krajobrazni natječaj koji je omogućio odabir najkvalitetnijeg rješenja između više ponuđenih autorskih radova, točnije između njih pet.

Krajnji cilj natječaja je pronalaženje najboljeg rješenja između više različitih prijedloga, pojasnila je predsjednica Ocjenjivačkog suda Bernarda Silov. Njihova procjena je da je najbolje rješenje, između pet odličnih radova, ono grupe autora Mirele Bošnjak, Mirka Buvnića i Maje Furlan Zimmermann.

-Pristiglo je 5 radova. Svaki rad bio je dosta različitog karaktera. Tražili smo jedno kvalitetno rješenje koje u sebi ima intimnost, tugu i bol, a da asocira i na zagorske brege. Kao što je i autor prvonagrađenog rada rekao, to im je bila i nit vodilja. S obzirom na prekrasan pejzaž kojim su okruženi, formirana su tri trokuta koja imaju na sebi spomeničko obilježje i jedan međuprostor gdje se žrtvama može dati pijetet – pojasnila je Silov.

Dodala je kako se radi o najkvalitetnijem radu zbog njegovog spomeničkog izričaja i uklopljenosti u prirodu te okruženje malog mjesta kao što je Lobor.

Inače, pred Ocjenjivačkim sudom bio je zaista težak posao budući da svih pet radova predviđa izgradnju spomen obilježja koje će zasigurno biti na ponos mještanima Općine Lobor te na ponos obiteljima čiji su najbliži stradali u obrani hrvatske domovine.

-Zaista sam zadovoljna i sretna što je na natječaj pristiglo pet vrhunskih radova i prijedloga. Bez obzira koji se od njih realizira, odnosno za koje ćemo se spomen obilježje u konačnici odlučiti bit će na ponos našem kraju, našim ljudima – kazala je načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih.

Zadovoljna je što je ovaj dio projekta odrađen u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja koje je preko prijave projekta osiguralo sredstva, a sada se očekuje i natječaj na koji će se moći prijaviti i izgradnja samog spomen obilježja prema jednom od pet prijedloga.

-Nedavno otkrivanje spomenika našem prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te provođenje ovog projekta dokaz su odlične suradnje s braniteljskim udrugama i Ministarstvom hrvatskih branitelja. Na ovaj način ujedno izražavamo samo dio zahvale i pijeteta onima koji su dali svoj život za našu Hrvatsku na čemu smo im svi u Općini Lobor neizmjerno zahvalni – zaključila je načelnica.

Dodajmo da će u realizaciji ovog projekta, uz Općinu Lobor i Ministarstvo hrvatskih branitelja, sudjelovati i partner na projektu – Županijska podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije.

www.sjever.hr
31.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.