Now Reading:
Numizmatičari savjetuju: Spremajte kune i lipe, moglo bi vam se isplatiti
Full Article 3 minutes read

Numizmatičari savjetuju: Spremajte kune i lipe, moglo bi vam se isplatiti

Za par mjeseci, kune i lipe više neće biti u optjecaju, stoga su numizmatičari i kolekcionari širom Hrvatske krenuli u kompletiranje svojih zbirki hrvatskog novca, dok se to još može.

Naime, neke od tih kovanica su rjeđe i kao takve su predmet interesa kolekcionara, prenosi N1.

Kovanice kuna i lipa koje se ne povuku iz optjecaja u siječnju 2023. moći će se zamijeniti kod Hrvatske narodne banke za eure u roku od tri godine od uvođenja eura, a nakon isteka tog roka, to više neće biti moguće.

Na kovanicama kuna i lipa je godina izdavanja prikazana na naličju, ispod glavnog motiva. Kovanice od 5 lipa do 5 kuna su izdavane i puštane u optjecaj svake godine, ali kod kovanica od 1 i 2 lipe postoje određeni prekidi. One određenih godina nisu puštane u optjecaj, nego su samo izrađivane za potrebe setova (kompleta) i to u vrlo malim količinama. U određenim godinama izdavane su i prigodne kovanice od 1 lipe do 5 kuna posvećene raznim događajima i obljetnicama. Kovanice od 25 kuna su se prvi put pojavile 1997. i od onda do danas su izdavane sa prekidima.

Brojnost kuna i lipa

Prva godina na kunama i lipama je bila 1993., a zadnja je 2022. Dakle, radi se o vremenskom razdoblju od čak 29 godina kako se izdaju kune i lipe, a što ujedno znači i 30 različitih godišta prikazanih na kovanicama.

Kada se još uzme u obzir i široka apoenska struktura od 9 apoena, te tome pridodaju prigodna izdanja i kovanice od 25 kuna, dolazimo do velikog broja kovanica koje se mogu skupiti i onda oformiti jedna kompletna zbirka optjecajnog novca Republike Hrvatske.
Tako velik broj kovanica čini kune i lipe pogodnim za skupljanje i zanimljivim za kolekcionare.
Pravi interes kolekcionara za kunama i lipama će nastati tek nakon što već par godina budemo koristili euro i kad kod ljudi proradi nostalgija za ‘dobrim starim’ kunama i lipama, prenosi N1.

Najbolje je spremati što bolje očuvane primjerke, jer što je bolja očuvanost, to kovanica više vrijedi. Najviše vrijede savršeno očuvani primjerci, tj. oni koji nikada nisu bili u optjecaju. Ne zna se što nam budućnost nosi, ali trendovi i iskustva iz drugih zemalja koje su uvele euro govore da bi to bila dobra ideja.

sjever.hr/hr.N1info.com
31,08.2022.

Input your search keywords and press Enter.