Now Reading:
Najstarija turističko-kulturna manifestacija u Hrvatskoj u svom 41. izdanju – znate li „kaj su jeli naši stari”?
Full Article 2 minutes read

Najstarija turističko-kulturna manifestacija u Hrvatskoj u svom 41. izdanju – znate li „kaj su jeli naši stari”?

Turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“, u svom 41. izdanju, održana je proteklog vikenda u Vrbovcu. Udruge žena, ove godine njih 13, i vrbovečki ugostitelji, za brojne su posjetitelje pripremali „Rani ruček“ i „Obed z bakinog lonca“.

-Ove smo godine povezali osobe iz povijesti Vrbovca s jelima koja su one, prema dostupnim izvorima, voljele jesti. Stoga su naše udruge žena, naše čuvarice baštine, zajedno s našim ugostiteljima, ponudile posjetiteljima Zagorkinu kašu, štrucu Katarine Zrinski, Eleonorin grah, Markizove široke rezance, zelje grofa Petra, Pankretićevu kotlovinu… – ispričala je Jasna Benedik, direktorica Turističke zajednice Vrbovca, organizatora manifestacije.

Posjetitelji su mogli kušati i bijele žgance s čvarcima, poriluk z jajcima, jetrice sa žgancima, krumpir na kockice, jagle, belu i prežganu juhu, knedle sa šljivama… Namirnica manifestacije bila je tikvanja od koje se pripremao čušpajz. Najukusniji su skuhale članice Udruge žena Pirakovec.

Uime glavnoga pokrovitelja, predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, manifestaciju je otvorio njegov izaslanik gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, a uime Zagrebačke županije, jednoga od pokrovitelja, prisutni su bili predsjednica Skupštine Martina Glasnović i zamjenik župana Damir Tomljenović.

-Manifestacija je imala i uspona i padova, pa veseli što zadnjih godina ponovno raste. Jedno vrijeme tradicijska jela bila su potisnuta, stoga je jako dobro da im se ove godine dala posebna pažnja i da se spojem njih i povijesnih osoba promoviraju bogata tradicija i baština Vrbovca – na svečanosti otvorenja manifestacije rekao je zamjenik župana Tomljenović. Zahvalio je svima koji su, kroz proteklih četrdesetak godina, organizirali ovu, najstariju turističko-kulinarsku manifestaciju u Hrvatskoj.

www.sjever.hr / zagrebacka-zupanija.hr
30.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.