Now Reading:
I Radimir Čačić komentirao slučaj INA: Ne zanemarimo da je to sve HDZ-ov kadar
Full Article 2 minutes read

I Radimir Čačić komentirao slučaj INA: Ne zanemarimo da je to sve HDZ-ov kadar

Golemu pljačku u Ini nakon čijeg razotkrivanja je blokirano čak 813 milijuna kuna na računima osumnjičenih, dok USKOK procjenjuje da je počinjena šteta i veća, nije propustio komentirati ni predsjednik Reformista Radimir Čačić.

Za N1 je rekao da hrvatska Vlada na prijedlog ministra gospodarstva imenuje članove Uprave i Nadzornog odbora.
-Potpuno je jasno da su svi oni u različitim funkcijama mogli uočiti i trebali uočiti činjenicu da već proteklih pet godina INA kontinuirano ostvaruje dva i pol puta manji povrat na kapital od grupe MOL. Dakle, stalno prelijevanje iz Ine, bilo kriminalom ili na navodnim legalnim transakcijama kao što je ovaj način – rekao je Čačić.

Istaknuo je da postoji stotinu načina kako se izvlači novac iz Ine, te da se to moralo pratiti, uočiti i sprječavati. Izrazio je žaljenje da se sve ovlasti prenose u Budimpšetu te ustvrdio da je moguće da nitko u nadzornom odboru ne zna ništa o poslovanju vrijednom milijardu kuna.
-Moguće je, naravno, da NO ne zna direktno, ali može uočiti kontinuirani pad prihoda i da tu nešto smrdi. To je u jednom izvještaju prošli NO i uočio, ali ništa nije poduzeo. Činjenica da je prošle godine Ina imala milijardu i dvjesto milijuna neto dobiti, a da im je još milijardu i pedeset milijuna nestalo kroz ovakvu jednu krađu je potpuno suluda – smatra Čačić.

Ujedno upozorava da se u ovom slučaju još nije otvorilo jedno važno pitanje, a to je pitanje HERA-e, dodajući da se postavlja pitanje kako je moguće da je HERA dala tvrtki koja ne postoji da raspolaže sa stotinama milijuna.

Predsjednik Reformista je za N1 istaknuo i da je dobro da se to sve na kraju ipak uočilo te dodao da to sve pokazuje da je sustav loš i šupalj, uključujući postavljanje kadrova.
-Ponovno se radi o HDZ-ovom kadru. To su činjenice koje se ne mogu zanemariti. Rekao bih da je svjesno postavljen sustav u Ini da bude šupalj i nekontrolibilan – smatra Čačić.

sjever.hr/hr.n1/info.com
30.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.