Now Reading:
Sve je spremno za početak nove školske godine u Međimurju – “Nastava kreće bez posebnih epidemioloških mjera, a svi energenti su osigurani za cijelu školsku godinu”
Full Article 6 minutes read

Sve je spremno za početak nove školske godine u Međimurju – “Nastava kreće bez posebnih epidemioloških mjera, a svi energenti su osigurani za cijelu školsku godinu”

U multimedijalnoj dvorani Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu Tehničke škole u Čakovcu, održana je u ponedjeljak konferencija za medije na kojoj su predstavljene sve informacije vezane za početak nove školske godine u Međimurskoj županiji.

Tom je prilikom međimurski župan Matija Posavec naglasio je kako je sve spremno za početak nove školske godine koja počinje za tjedan dana.

Nastava u Međimurju kreće bez ikakvih epidemioloških mjera potpuno normalno, a svi energenti su osigurani za cijelu školsku godinu, prema tome tu nema nikakvih problema i nastava će se odvijati normalno u školskim klupama i u školskim objektima – rekao je župan Posavec.

Ove školske godine u klupama osnovnih škola bit će 9406 učenika što je 18 učenika više nego godinu prije. Od tog broja 1116 su učenici prvih razreda. U srednjim školama bit će 3707 učenika što je 93 učenika više, a broj učenika prvog razreda srednjih škola će biti 1097, što je u odnosu na prošlu školsku godinu 81 učenik više.

Kako je župan Posavec pojasnio, prihvaćen je prijedlog za modifikacijom upisnih kvota po programima što je i razlog povećanja učenika, a veliki interes pokazali su učenici i za strukovna zanimanja pa su razredni odjeli u Tehničkoj školi, Graditeljskoj školi, u Srednjoj školi Prelog popunjeni u potpunosti.

– Svi učenici osnovnih i srednjih škola na području Međimurske županije imaju u potpunosti financiran prijevoz, a osigurani su i udžbenici za učenike osnovnih škola koji se posljednjih nekoliko godina financiraju iz državnog proračuna, a u ovoj školskoj godini i za 3707 učenika srednjih škola u Međimurskoj županiji, ali i za 200 učenika koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji, a učenici su srednjih škola u drugim županijama osigurana je jednokratna financijska potpora od 300 kuna – rekao je Posavec dodavši kako su osigurana i 64 pomoćnika u nastavi i jedan stručni komunikacijski posrednik koji će pružati pomoć.

– To su osobni asistenti za 67 učenika u 18 osnovnih i 5 srednjih škola. Taj dio je 90 posto financiran iz Europskog socijalnog programa. Osim toga dodatno su udruge kandidirale potrebe za 34 učenika kojima će na raspolaganju biti 33 pomoćnika u nastavi i tri učenika će biti u direktnom 100-postotnom financiranju Međimurske županije. Prema tome, za 104 učenika osigurano je 100 asistenata, dodano još i u školama na području grada Čakovca – pojasnio je Posavec.

U ovom trenutku na području županije stipendiraju se 153 učenika za deficitarna zanimanja koji primaju stipendiju u iznosu od 6000 kuna u školskoj godini, a tijekom jeseni Županija će raspisati i novi natječaj u suradnji s Obrtničkom komorom za nove stipendije za deficitarna zanimanja. Također, svake godine Međimurska županija raspisuje natječaj za dodjelu stipendija djeci hrvatskih branitelja od 300 kuna, odnosno 3000 kuna za devet mjeseci koliko traje školska godina. U prošloj akademskoj godini tako je 2144 studenta primilo jednokratnu financijsku potporu koja je sa 600 povećana na 800 kuna. Također, u ovoj akademskoj godini koja počinje bit će novi natječaj i novih 800 kuna za nešto više od 2000 studenata.

Kako je najavio međimurski župan, u ovoj školskoj godini iz županijskog će se proračuna u potpunosti financirati škola plivanja za sve učenike 3. razreda svih škola, a nastavit će se i s projektom Medni dani u kojem će se učenicima prvih razreda svih osnovnih škola, njih preko 1100 osigurati domaći med i na taj način omogućiti zdrava prehrana, ali jednako tako i pomoći proizvođačima meda.

– U našim srednjim školama i dalje će se odvijati centri izvrsnosti iz biologije, kemije, fizike i matematike. Imamo i centar izvrsnosti iz umjetničkog područja. U TICM-u imamo centar izvrsnosti iz informatike. Županija osigurava financijska sredstva za rad centara izvrsnosti jer je upravo ta darovitost učenika nama važna kako bi oni mogli biti uspješni na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Također će gimnazija provoditi radionice radi osnaživanja učenika u svladavanju stresnih situacija – rekao je župan Posavec.

Osvrnuo se i na na školsku prehranu te istaknuo kako u ovom trenutku u sustavu ima negdje oko 1800 učenika koji imaju osiguranu školsku prehranu, te je raspon sufinanciranja od strane općina i gradova vrlo različiti na području županije.

– Međutim, kad govorimo o školskoj prehrani ja bih volio da se i svi gradonačelnici i načelnici vode primjerom gradonačelnice Grada Čakovca koja je u proračunu grada za svu djecu osigurala i potpuno financiranu školsku prehranu. Vjerujem da ćemo zajednički s tim modelom ići od iduće godine – poručio je.

Upravo je novost o besplatnoj užini za sve osnovnoškolce ponosno istaknula gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

– Grad je zajedno sa školskim kuharicama i kuharima, ali i nutricionistima iz Županijske bolnice Čakovec, osvježio školski meni uvodeći više sezonskih, lokalnih namirnica, kako bi se na našim natječajima mogli javiti prvenstveno međimurski proizvođači. Na taj način omogućit ćemo djeci zdrav i ukusan obrok te da obroci budu isti u svim školama. Grad je u svom ovogodišnjem proračunu za to osigurao 600 tisuća kuna. Prijavili smo i projekt za osiguravanje besplatne užine za učenike u lošijem statusu i tu smo osigurali oko milijun kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda – rekla je Cividini te napomenula kako i ove godine roditelji čakovečkih osnovnoškolaca mogu računati na pomoć pri kupnji radnih bilježnica, za što je osigurano 800 tisuća kuna.

Dodala je isto tako i da Grad sufinancira i brojne programe vezane uz sport i rekreaciju, stjecanja novih znanja i vještina, a velika su ulaganja u STEM područja. Naime, u gradskom proračunu je za takve aktivnosti osigurano 50 tisuća kuna, dok je za prijevoz učenika osigurano nešto manje od 1,3 milijuna kuna.

Glede sufinanciranog prijevoza, Davorin Tkalec voditelj prometnog ureda M-grupe i Autobusnog kolodvora u Čakovcu objasnio je kako je za ostvarivanje prava na sufinanciranje prijevoza učenika potrebno ispuniti potvrdu, čiji prvi dio popunjava škola, a drugi dio roditelji te se ona treba dostaviti u prometni ured na obradu.

U roku od tjedan do dva iskaznice bi trebale biti izrađene, a o svemu će roditelji biti obaviješteni na web stranicama M-grupe i na Autobusnom kolodvoru Čakovec. Sve vozne redove isto tako objavljujemo na našim web stranicama, a sve dodatne informacije vezane uz vozne redove se mogu dobiti i na Autobusnom kolodvoru Čakovec ili na broj telefona 060 310 222 – objasnio je Tkalec.

Konferenciji za medije prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, Nives Kolarić Strah naglasila je kako Međimurska županija i dalje namjerava ulagati u bolji standard u školama jer je prioritet županije postići što bolje uvjete za sve učenike. Dodala je isto tako da će ova školska godina, prema preporukama Nacionalnog stožera započeti bez epidemioloških mjera i bez maski, ali uz uvjet i preporuku pridržavanja osnovnih mjera.

jmiklauzic / www.sjever.hr
29.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.