Now Reading:
Plenković o optužnici protiv hrvatskih pilota među kojima je i Varaždinac Borović: Ona za nas ne postoji
Full Article 2 minutes read

Plenković o optužnici protiv hrvatskih pilota među kojima je i Varaždinac Borović: Ona za nas ne postoji

Optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota za navodne ratne zločine u Oluji za Hrvatsku kao predmet ne postoji, rekao je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković, dodavši kako se taj stav neće mijenjati ni milimetra, piše Hina, a prenosi Index.

-Nadležnost Srbije u predmetima koji se tiču navodnih počinjenja kaznenih djela na teritorijima drugih država, koja se pripisuju državljanima drugih država, za nas je neprihvatljiva već godinama, to ne dolazi u obzir – rekao je Plenković.

Podsjetimo, Apelacijski sud u Beogradu je 20. kolovoza potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena optužnica srpskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) za ratne zločine počinjene u vojno redarstvenoj akciji Oluja 1995. godine među kojima je i Varaždinac Danijel Borović.

Plenković je rekao da postoji međunarodna instanca, bivši Haaški sud i današnji Rezidualni mehanizam, te da stoga ne dolazi u obzir da Srbija kao agresor u vremenu velikosrpskog režima Slobodana Miloševića koja je napala Hrvatsku, BiH i Sloveniju pretendira biti država koja će podizati optužnice protiv hrvatskih pilota u vrijeme Domovinskog rata.

-Dakle, taj predmet za nas kao državu ne postoji – naglasio je Plenković.

www.sjever.hr / hina.hr / index.hr
29.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.