Now Reading:
Ove subote 1. zagorska pekmezijada – Kuhače će ukrstiti 10 natjecateljskih ekipa
Full Article 3 minutes read

Ove subote 1. zagorska pekmezijada – Kuhače će ukrstiti 10 natjecateljskih ekipa

Ove subote u Dubravi Zabočkoj po prvi puta održat će se tradicijska kulturno-edukacijska manifestacija kuhanja pekmeza, takozvana 1. zagorska pekmezijada, a najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije. Organizator spomenutog događanja je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Krapinsko – zagorske županije.

Kako je na samom početku istaknuo predsjednik Udruge, Josip Horvatin, poduzeli su brojne aktivnosti u pripremi Pekmezijade te očekuju sudjelovanje deset natjecateljskih ekipa i to pet iz jedinica lokalne samouprave, na čelu s Krapinsko – zagorskom županijom, gradovima Zabokom i Donjom Stubicom, te općinama Stubičke Toplice i Hum na Sutli.

– Od ostalih pet ekipa, tri su braniteljske, a dvije ekipe iz realnog sektora, dakle iz udruga civilnog društva. Dolaze i naši prijatelji iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Duge Međe, male slavonske općine. Mi smo bili na njihovoj 11, Pekmezijadi i vratili se s prekrasnim dojmovima – rekao je Horvatin te dodao da će sudjelovati i ekipa UDVDR-a Općine Bedekovčina s kojom ih veže dugogodišnja suradnja.

Objasnio je isto tako kako su održali i treninge te da natjecanje shvaćaju vrlo ozbiljno, a šljive potrebne za kuhanje pekmeza kupili su u Slavoniji.

– Prvotna naša inicijativa je bila da spojimo Zagorje i Slavoniju. Nažalost zbog tuče koja je poharala Ivankovo i Jarminu, gdje žive naši Zagorci, šljive nismo mogli kupiti tamo, te smo ih na kraju nabavili u Dugoj Međi. Radi se o velikoj konzumnoj šljivi koja je namijenjena kuhanju pekmeza – pojasnio je Horvatin.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako se izuzetno veseli prvoj zagorskoj Pekmezijadi te da ga posebno interesira kako će ljudi na to reagirati.

– Mi koji smo u najboljim godinama, svi pamtimo kako su naše bake i mame doma kuhale pekmez, što danas kod novijih generacija baš i nije više slučaj. Imamo na desetke trgovačkih centara gdje možete kupiti pekmez, jedino što se taj ne krčka pred vama pa nemate taj miris i ne znate da li su šljive kupljene od domaćih proizvođača ili uvezene. Tako da je ovo jedna vrlo lijepa prilika da mlade, moderne mame koje puno više rade i puno više vremena provedu na poslu, mogu sa svojom djecom doći ovdje na igralište u Dubravu Zabočku i vidjeti kako se to radi – kazao je župan Kolar.

Objasnio je i kako je ovo prvi puta da je Krapinsko – zagorska županija kao institucija prihvatila sudjelovanje u bilo kakvom natjecanju, dodavši uz smiješak kako je to iz razloga što uvijek pobjeđuju, pa to nije interesantno.

– Međutim, s obzirom na izuzetno jaku konkurenciju, prihvatili smo izazov, ali i upravo zbog poruke koju ovo događanje šalje, a to je da je itekako poželjno doma pripremati zimnicu – rekao je župan Kolar dodavši kako na taj način i samim prisustvom žele dati podršku Udruzi veterana Domovinskog rata KZŽ.

Predložio je isto tako župan Kolar kako bi bilo lijepo, ali i interesantno da kao 11. ekipa nastupe i novinari.

– Ako se uspije okupiti ekipa novinara ja sam im čak spreman prepustiti naše mjesto – poručio je Kolar dodavši kako bi se zasigurno radilo o jednom zanimljivom natjecanju.

jmiklauzic/www.sjever.hr
29.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.