Now Reading:
OPG CESAREC Vidio je da su koštice stigle iz Kine pa mu je sinula ideja: ‘A zakaj mi ne bi mogli to delati?’
Full Article 3 minutes read

OPG CESAREC Vidio je da su koštice stigle iz Kine pa mu je sinula ideja: ‘A zakaj mi ne bi mogli to delati?’

Nisam ja bio čovjek za poljoprivredu – iskreno će 40-godišnji Mladen Cesarec iz Stubičke Slatine, dodavši kako se u tome poslu nije nikada vidio, a šanse da s poljoprivredom – kojom se počeo baviti da podeblja kućni budžet – i nastavi, nije mu baš davala ni okolina, uvod je iz intervjua za Večernji list.

Mladenova priča na gruntu započela 2013. godine. Radio je u trgovini na benzinskoj crpki, no plaća i uvjeti rada su se pogoršali i trebalo je smisliti što novo napraviti.

– Bili smo na moru, a kako moj sin Vilim voli grickati sjemenke buče, kupili smo mu ih. I pogledam ja na vrećici tko je proizvođač. Kina. I tu pomislim, a zakaj mi ne bi mogli delati koštice? – kaže Mladen.

S obzirom na to da je njegova obitelj imala osnovne strojeve za poljoprivredu jer su se kao i mnogi iz ovoga kraja radom na zemlji bavili za svoje potrebe, od prve ideje pa do realizacije nije prošlo dugo i Cesarčevi su na dvije parcele odlučili najprije uzgojiti buče i čičoku.

– I to nas je potaknulo da se proširimo, uložimo u marketing, ambalažu… Bio je to odličan vjetar u leđa i povratka više nije bilo. Sve se tak’ jednostavno razvijalo da mi je nakon četiri godine nakon što sam počeo poljoprivreda postala osnovni posao kojim se bavim pa sam dao otkaz – govori Mladen.

Danas na 50 hektara uzgaja buče, kukuruz i suncokret, vodeći računa o plodoredu, što znači da na istu parcelu tikve sije svaku treću godinu. Zemlja koju obrađuje rascjepkana je na sedamdesetak parcela na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Svoj je obrt Mladen nazvao O.P.G. Cesarec pa nam objašnjava kako ova skraćenica u nazivu ne znači obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo već “obliznjeki za prave gurmane”.

Naime, Mladen proizvodi kvalitetno i nagrađivano toplo i hladno prešano bučino ulje, salatno ulje buče koje ima 30 posto suncokretovog, a koje većinom uzimaju restorani. Za juhe pakira i dehidriranu buču, bučine koštice ima obične i s čokoladom, pravi i bučino brašno. Kukuruz u zrnu izvozi u Italiju, ovisno o godini bude ga od 100 do 300 tona.

Hladnim postupkom prešanja pravi i suncokretovo ulje koje također izvozi u Italiju, za bazu za kozmetičke kreme. Obrt proizvodi i ulje oraha pa ga prijatelji zadirkuju da još treba posaditi masline i tako zaokružiti proizvodnju ulja. Maslinova ulja ipak neće biti, no laneno je u planu. Baziraju se na veleprodaju i rade sa čak 180 dućana.

Naime, u Stubičkoj Slatini na njegovu imanju niče Bučograd gdje Cesarec planira organizirati i Bučijadu, i to već ove jesen što će biti odlična turistička atrakcija za cijelo Zagorje.

Opširnije pročitajte ovdje.

sjever.hr/vecernji.hr
29.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.