Now Reading:
NIKADA NIŽI VODOSTAJ DRAVE: “Političari se svađaju oko nekog kamenoloma koji još ne postoji, a za Dravu koja “umire” nikoga nije briga!!!
Full Article 2 minutes read

NIKADA NIŽI VODOSTAJ DRAVE: “Političari se svađaju oko nekog kamenoloma koji još ne postoji, a za Dravu koja “umire” nikoga nije briga!!!

Iako bi se uskoro stanje moglo popraviti, trenutno rijeka Drava kod Varaždina sve više liči na rječicu u kojoj dominiraju sprudovi, nego na jednu od najznačajnijih hrvatskih rijeka čije je ime i sastavni dio himne Lijepa naša.

Naime, fotografije pokazuju sprudove koji se doslovce protežu od jedne do druge obale. Okupljeni ribiči koje smo zatekli na Dravi kažu da bi se rijeku doslovce moglo prehodati od jedne strane na drugu.

-Nikada nije bilo ovako. Još kada sam bio mali, moj djed me odveo na Dravu u ribičiju i tada sam se zaljubio u našu rijeku. Vidio sam proteklih 50-ak godina i visoke i niske vodostaje, ali koliko se sjećam, ovako nešto nikada. Ovo je strašno – kazao nam je Varaždinac Stjepan koji zadnjih 50-ak godina svoje slobodno vrijeme provodi na Dravi. Kao strastveni ribič kazao je da ovo nije dobro ni za brojne vrste riba.

-Otkada je ovakva suša ni ribe ne grizu kao prije – zabrinuto je zaključio Stjepan.

Njegov prijatelj s ribičije Alen ljutito je ustvrdio da izgleda da nikome nije stalo do Drave i ovih promjena koje se događaju.

-Znam da je ovo kratkotrajno i da će uskoro doći val iz Austrije i Slovenije gdje je ovih dana padala kiša, ali ovo se nikada nije dogodilo i strah me godina koje slijede. Ljuti me jer imamo osjećaj da nikoga ovo ne brine. Političari se sada svađaju oko nekog kamenoloma koji još ne postoji, a za našu Dravu koja “umire” nikoga nije briga – kazao je Alen koji je uvjeren da se Drava ove godine promijenila iz temelja i da nikada više neće biti ista.

s.kalajdžija/sjever.hr
29.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.