Now Reading:
JEDAN OD PRVIH U HRVATSKOJ Grad Varaždin za projekte mladih osigurao 100 tisuća kuna, glasovati možete i vi
Full Article 3 minutes read

JEDAN OD PRVIH U HRVATSKOJ Grad Varaždin za projekte mladih osigurao 100 tisuća kuna, glasovati možete i vi

Grad Varaždin jedan je od prvih većih gradova u Hrvatskoj koji je uveo participativni proračun za mlade. Tako je za njihove projekte u svom proračunu osigurao 100 tisuća kuna, a u ponedjeljak su predstavljeni u Palači Herzer.

Kako je pojasnio zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, ove godine Grad je izdvojio 100 tisuća kuna za projekte mladih, dok je za djecu predviđeno još 70 tisuća kuna.

– Ponosni smo na naše mlade koje smo uključili u planiranje strategije i donošenje svih planova, a ovo su rezultati tog rada. Već se mijenjaju stvari. Oni su uključeni u naše programe i planove razvoja ovog grada i ovo je samo pokazatelj koliko mi želimo da mladi budu integrirani dio našeg grada jer na njima počiva budućnost – rekao je Marković.

Predstavnik Odbora za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki poručio je kako ovaj projekt predstavlja velik iskorak u pogledu demokracije i participacije mladih u društvu.

-Uključio se velik broj mladih i prijavljeno je 12 projekata, a ono što još očekujemo je da mladi glasuju. Ovo je prvi put u Hrvatskoj da je jedan veliki grad odlučio otvoriti vrata mladima na takav način, da doista imaju pravo samo odlučivati o projektima koji se tiču njih. To je presedan u Hrvatskoj, nešto čime se Varaždin doista može ponositi – objasnio je Lukavečki.

S obzirom da je vrijednost prijavljenih projekata 200 tisuća kuna, mladima predstoji borba za sredstva. Glasovanje kreće 3. rujna, a svi mladi moći će se uključiti i cijeli tjedan glasovati online putem.

-Svi mladi će imati pravo glasati, a kad vidimo koji su projekti dobili najveći broj glasova, temeljem toga će se određivati sredstva – rekao je Lukavečki.

Jedan od prijavljenih projekata su radionice filmske kritike, a Filip Kušter objasnio je kako je cilj otvoriti drugačiji pogled na film te potaknuti mlade na bavljenje filmskom kritikom.

– Radionice su podijeljene na teorijski i praktični dio. Zamislio sam da bi iz nekih većih gradova u Hrvatskoj mogli doći renomirani filmski kritičari i dati svoj pogled na cijeli taj proces – kazao je Kušter.

Udruga mladih Varaždinski underground klub inspiraciju za svoj projekt pronašla je u velikim svjetskim metropolama, poput Berlina i New Yorka. Naime, njihov projekt tiče se rekonstrukcije kioska K67 u P4.

-Želimo približiti urbanu kulturu i gradu Varaždinu tako da ćemo taj kiosk koristiti u pet različitih funkcija. Jedna je info točka za mlade o različitim sadržajima, druga je info točka za mlade volontere i volonterke, treća prodaja karata, četvrta je info točka za mlade turiste kao dodatan info pult o različitim kreativnijim sadržajima, a peta je kiosk disko – pojasnio je Viktor Ožeg iz Udruge mladih V.U.K.

tklopotan / www.sjever.hr
29.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.