Now Reading:
Što Bjelovarsko-bilogorska županija može naučiti od bečkog poduzeća koje osobe s invaliditetom osposobljava za rad? Mnogo toga
Full Article 3 minutes read

Što Bjelovarsko-bilogorska županija može naučiti od bečkog poduzeća koje osobe s invaliditetom osposobljava za rad? Mnogo toga

Imaju 700 zaposlenika i godišnji budžet od 24,5 milijuna eura. Počeli su 1981. kao „zaštitna radionica“ s 30 zaposlenih, a danas su sinonim za socijalnu odgovornost i promicanje koncepta uključivog društva.

Riječ je o društvenom poduzeću „WienWork“ iz Beča koje je delegacija županije posjetila tijekom studijskog putovanja u sklopu projekta „Pletenica života – faza II“. Nositelj tog projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, a namijenjen je starijim te osobama s invaliditetom.

Misija „WienWorka“ slična je onoj županijske ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir iz Sirača, no područje rada daleko je veće.

-Tri su područja rada. Prvo je osposobljavanje mladih s teškoćama u učenju i nekom vrstom hendikepa. Četrdeset zaposlenika poučava 170 polaznika, i to za stolare, bravare, kuhare, konobare, soboslikare, zidare, vrtlare, keramičare i osobe koje rade u praonici rublja. Izučavanje zanata traje 3 do 4 godine, ovisno o tome obučavaju li se djelomično ili potpuno – ističe Christoph Schreiner, zadužen za međunarodnu suradnju.

Vrlo živopisna je stolarska radionica. Polaznici izrađuju dijelove namještaja, različite proizvode uporabne vrijednosti, ukrasne predmete. Većinu onog što sami uspješno dovrše smiju ponijeti doma. U zidarskoj i keramičarskoj, pak, „učionici“ usavršavaju tehnike zanata sve dok finalni proizvod ne zadovolji standard. Zato na istom mjestu zid zidaju i po nekoliko puta slabijim vezivnim materijalom kako bi ga mogli lakše srušiti.

U radionici za uređenje i održavanje zelenih površina je i Milenko Vučić, porijeklom iz Belog Manastira. U WienWorku je 13 godina, a prije toga je radio u privatnom sektoru.

-Trenutačno imam 26 učenika. Imamo staklenik, vrt s povrćem i ukrasni vrt. Polaznike učimo sadnji i uzgoju biljaka te izradi ukrasnih staza jer i to je dio procesa učenja – kaže Vučić te u šali dobacuje da je najslabija karika izobrazbe svladavanje poslova za koje su potrebne ljestve jer su tome polaznici najmanje skloni.

U vrućim ljetnim danima najgore je u praonici i peglaonici rublja gdje je temperatura prilično visoka. Ondje je delegacija zatekla Muneveru Karu iz BiH. U WienWorku radi šest mjeseci. Prije je, kaže, radila u sličnoj tvrtki.

-Rublje peremo i glačamo za domove za starije, restorane, bolnice, a peremo i radnu odjeću naših učenika i instruktora u WienWorku. Meni je super ovdje. Svaki instruktor morao se dodatno educirati da bi znao raditi s osobama s teškoćama – kaže Munevera Kara.

Istaknimo kako je projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

sjever.hr/bbz.hr
28.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.