Now Reading:
ODRŽIV GRAD Novi Marof je rekorder ulaganja u zaštitu okoliša – u godinu dana povećali stopu odvajanja otpada za 10 posto
Full Article 4 minutes read

ODRŽIV GRAD Novi Marof je rekorder ulaganja u zaštitu okoliša – u godinu dana povećali stopu odvajanja otpada za 10 posto

Kako su pokazale nedavne analize portala gradonačelnik.hr, Grad Novi Marof jedan je od gradova koji je proteklih godina ostvario najveći napredak na polju gospodarenja otpadom. U 2020. godini Grad Novi Marof podigao je, naime, stopu odvojenog prikupljanja otpada sa 31,1 na 41,6 posto i tako se svrstao među deset gradova s najvećim napretkom na ovom polju, pa ne čudi niti da su grad s uvjerljivo najvećim proračunskim izdvajanjem za zaštitu okoliša – 38,36 posto.

Najveći projekt kojeg je Grad Novi Marof provodio u 2020. godini odnosi se na sanaciju odlagališta neopasnog otpada Čret. Ovaj je projekt bio od iznimne važnosti za Grad Novi Marof jer je konačno, nakon nekoliko desetljeća nepropisnog odlaganja otpada, odlagalište sanirano i zatvoreno. Sanirano je oko 184.000 m3 otpada, a tlocrtna površina saniranog tijela odlagališta iznosi oko 21.121 m2. Kako navode u novomarofskoj Gradskoj upravi, godine gomilanja i neadekvatnog odlaganja dovele su do zapanjujućih količina nesaniranog otpada.

Projekt sanacije spomenutog odlagališta vrijedan je gotovo 17,5 milijuna kuna, a bilo bi ga nemoguće provesti bez sufinanciranja iz Kohezijskog fonda iz kojeg je ostvareno sufinanciranje u maksimalnom iznosu od 85% prihvatljivih troškova, odnosno 13,2 milijuna kuna. Uz to, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je provedbu projekta davanjem sredstava pomoći u iznosu od 1,5 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s nešto manje od pola milijuna kuna.

Drugi projekt Grada u svrhu zaštite okoliša 2020. godine bio je projekt izgradnje reciklažnog dvorišta vrijednog preko tri milijuna kuna. Nalazi se u poduzetničkoj zoni iza autobusnog kolodvora, na lokaciji koja je lako dostupna građanima.

Izvršavajući svoje obveze propisane Zakonom o održivom gospodarenju otpadom Grad Novi Marof uključio se u projekt zajedničke nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, uz sufinanciranje 85% investicije iz sredstava europskog Kohezijskog fonda, kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“.

Nabavljeno je 1439 spremnika za plastiku  i 1571 spremnik za papir, 30 spremnika od 1100L za staklo, 10 spremnika od 1100L za biootpad i 60 spremnika za biootpad za kućanstva. Grad se obvezao financijski sudjelovati u visini do 15%, tj. do 88 tisuća kuna. Podjela spremnika korisnicima je u tijeku, a Grad je aplicirao na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za preostalu količinu spremnika kako bi svi korisnici mogli koristiti kante umjesto vreća.

Budući da nabavljene količine nisu dovoljne za sve korisnike javne usluge s područja grada, Grad se i ove godine prijavio na natječaj FZOEU za nabavu dodatnih količina spremnika.

Pored reciklažnog dvorišta izgrađen je novi poslovni prostor gradskog komunalnog poduzeća Novokom, a preseljenje na novu lokaciju omogućit će gospodarenje otpadom po najvišim standardima i ostvariti kapacitete za prikupljanje proizvodnog otpada koje nije mogao ostvariti na staroj lokaciji u centru Grada. Ovim objektom zaposlenici će imati bolje uvjete rada. Osim toga, sadržavat će izložbeno prodajni salon pogrebne opreme, automehaničarsku radionu, skladišni prostor, uredske prostore i blagajnu.

Dodatni potencijal razvoja Novokoma i iskorak u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša je nabava dva nova komunalna vozila od čega jedno ima tzv. kransku ruku što ga čini specijaliziranim za sakupljanje biorazgradivog otpada.

Jedan od budućih ciljeva ove vlasti je izgradnja kompostane. Riječ o ogromnoj investiciji vrijednoj između 3,5 i 5 milijuna kuna, no u bližoj budućnosti Grad Novi Marof želi ići upravo u tom smjeru – povećati količine prikupljenog biootpada.

-Politika koju provodim od 2015. godine kad sam stupio na dužnost gradonačelnik usmjerena je prema zaštiti okoliša i ljudskoga zdravlja sprječavanjem ili smanjenjem nastanka otpada, smanjenjem negativnih učinaka nastanka otpada te gospodarenja otpadom, smanjenjem ukupnih učinaka uporabe sirovina i poboljšanjem učinkovitosti uporabe sirovina te povećanjem recikliranja i ponovnog korištenja reciklata, što je nužno za prelazak na kružno gospodarstvo i osiguranje dugoročne konkurentnosti Grada Novog Marofa te Republike Hrvatske  u cijelosti. Uvijek sam bio otvoren za unapređenje kvalitete života svih građana Grada, a dobrobit svih građana, pri čemu u ovom trenu govorim prije svega o zaštiti zdravlja i očuvanju okoliša, su mi uvijek na prvom mjestu  – rekao nam je Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa.

sjever.hr/gradonacelnik.hr
28.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.