Now Reading:
Ima li što bolje od vruće bučnice? Imamo lakšu i težu verziju recepta – nećete požaliti
Full Article 3 minutes read

Ima li što bolje od vruće bučnice? Imamo lakšu i težu verziju recepta – nećete požaliti

Bučnica je savijača punjena sirom i bučom, a najbolja je poslužena vruća iz pećnice! Za tradicionalni okus bučnice odvažite se u izradi domaćeg tijesta, a za jednostavniji način pripreme možete koristiti i gotove kore, donosi recepti.index.hr

Ukoliko niste vični u kuhinji bučnicu možete probati danas na Bučnica festu u Zagorskim selima!

Sastojci

Nadjev od buče
500 g buče, naribane
400 g svježeg sira
200 g kiselog vrhnja
2 jaja
sol, po ukusu

Vučeno tijesto
500 g brašna za vučena tijesta ili glatkog brašna
Prstohvat soli
75 ml ulja

300 ml mlake vode
malo ulja za premazivanje tijesta
ulje, za premazivanje razvučenog tijesta
200 g kiselog vrhnja, za pečenje

Priprema

Nadjev od buče

1 Pripremite buču
Naribanu buču posolite 1 žličicom soli i ostavite da odstoji 10 minuta. Dobro je ocijedite rukama, a zatim je stavite u čistu kuhinjsku krpu, zavežite i dobro stišćite rukama kako bi pustila svu suvišnu vodu. Tako pripremljena buča formirat će se u grudu, pa prstima odvajajte dio po dio kako biste razdvojili niti. Stavite je u zdjelu u kojoj ćete pripremati nadjev.

2 Sjedinite sastojke za nadjev
Buči dodajte sir i vrhnje te posolite po ukusu (ali pazite, buča je već slana, pa najprije probajte nadjev kako biste ustanovili koliko soli još treba). Dodajte jaje i dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ostavite u hladnjaku dok pripremate tijesto.

Vučeno tijesto

3 Sjedinite sastojke
U posudu uspite brašno, sol i ulje pa dodajte mlaku vodu. Ako vam je tijesto presuho slobodno dodajte još vode, a ako se tijesto lijepi dodajte još brašna.

4 Zamijesite tijesto
Umijesite mekano glatko tijesto koje se ne lijepi. Za ovo će vam trebati 15 minuta ako mijesite rukama ili 8-10 minuta ako mijesite kuhinjskim robotom.

Oblikujte ga u kuglu, lagano premažite s malo ulja, vratite u posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite da odmara oko 30 minuta.

5 Razvucite tijesto
Odstajalo tijesto prebacite na pobrašnjen stolnjak. Prvo valjkom za tijesto lagano razvaljajte tijesto, a zatim ga pažljivo rukama razvucite počevši od sredine prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima.

Tijesto tanko razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane. Zadebljane rubove tijesta odrežite, a razvučeno tijesto pokapajte uljem te lagano i pažljivo premažite, najbolje dlanovima. Ulje će spriječiti da se tijesto osuši.

6 Rasporedite nadjev
Na pripremljeno tijesto rasporedite nadjev u tankom, ravnomjernom sloju. Nadjev bi bilo najbolje rasporediti rukama kako bi izbjegli grudice i ravnomjerno rasporedili nadjev po cijelom tijestu.

7 Zarolajte tijesto
Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto, počevši od šire strane. Tijesto najprije zarolajte s jedne strane do sredine, a zatim isti postupak ponovite i sa suprotne strane.

8 Režite
Tako dobivenu bučnicu režite na komade željene veličine pomoću ruba tanjurića (rub tanjurića je tup, pa kada njime režemo tijesto rez se sam od sebe zatvori i nadjev ne curi van).

9 Posložite u lim za pečenje
Dobivene komade slažite u namašćen lim za pečenje jedan do drugog, bez da ostavljate razmak između komada. Premažite bučnicu vrhnjem.

10 Pecite
Pecite bučnicu u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 30 minuta ili dok ne dobije lijepu boju i ne bude fino hrskava.

11 Poslužite
Bučnicu najbolje poslužite dok je još vruća!

sjever.hr/recepti.index.hr
28.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.