Now Reading:
Grad Čakovec uputio prijedlog za proglašenje prirodne nepogode suše – nastale štete od 15,3 milijuna kuna
Full Article 1 minutes read

Grad Čakovec uputio prijedlog za proglašenje prirodne nepogode suše – nastale štete od 15,3 milijuna kuna

Djelovanje visokih temperatura i izostanak potrebnih oborina u razdoblju od polovice lipnja do druge polovice mjeseca kolovoza, odrazili su se na zdravstveno stanje te očekivani prinos poljoprivrednih kultura i na području Grada Čakovca.

Stoga je sazvana sjednica Odbora za poljoprivredu i turizam Gradskog vijeća Čakovca u proširenom sastavu uz predstavnike čakovečkih mjesnih odbora, kako bi se raspravila tema suše te zbrojile štete.

Na čelu s predsjednikom Odbora Ivanom Martanom i uz prisustvo gradonačelnice Grada Čakovca Ljerke Cividini naglašeno je kako je prema prvoj procjeni prirod kukuruza i krumpira manji za 60%, suncokreta, soje i povrća za 50%, lješnjaka 45%, a jabuka i pšenice 35%, u odnosu prema prethodnom trogodišnjem prosjeku za Međimursku županiju.

Procjenjuje se da je navedenim poljoprivrednim kulturama obuhvaćeno oko 1100 ha poljoprivrednog zemljišta na području Grada Čakovca te da šteta iznosi i do 15,3 milijuna kuna.

Samim time svi prisutni na sjednici složili su se da se prema županu Međimurske županije Matiji Posavcu uputi prijedlog da se za područje Grada Čakovca proglasi prirodna nepogoda – suša, što je i učinjeno.

sjever.hr/cakovec.hr
28.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.