Now Reading:
FOTO Već tradicionalno hodočašće branitelja u Loboru svake godine sve brojnije
Full Article 3 minutes read

FOTO Već tradicionalno hodočašće branitelja u Loboru svake godine sve brojnije

Ove je nedjelje održano već tradicionalno, 8. hodočašće branitelja sjeverozapadne Hrvatske u Svetište Majke Božje Gorske u Loboru koje je okupilo čak 30 braniteljskih udruga.

Zadovoljstvo odazivom iskazala je općinska načelnica Ljubica Jembrih zahvalivši začetnicima ovog hodočašća branitelja, počasnom građaninu dr. Franji Greguriću i generalu Stjepanu Adaniću.

-Oni su došli na ideju da se u našoj Župi Sv. Ane napravi hodočašće i tako je ta ideja zaživjela prije osam godina i svaku godinu nam se sve više branitelja pridružuje što nam je neizmjerna čast i zadovoljstvo. Smatramo da moramo nastaviti i dalje sa ovakvim hodočašćima, a i obilježavanjem svih značajnih događanja vezanih za našu domovinu jer na taj način možemo priznavati ono za što su branitelji zaslužni, a to je stvaranje naše Hrvatske, a našim mladima prenijeti istinsku povijest i ne dozvoliti da se ona iskrivljuje – poručila je načelnica.


Jedan od idejnih začetnika hodočašća Franjo Gregurić, počasni građanin Općine Lobor, prisjetio se početaka, odnosno prvog okupljanja branitelja na hodočašću Majci Božjoj Gorskoj te izrazio zadovoljstvo što je ovo događanje postalo tradicionalno.

-Mislim da smo uspjeli učiniti da to bude dostojanstveno hodočašće. To je vrijeme kad se ljudi malo opuste, zaborave na sve brige, prilika da se sjete svojih starih drugova, da se međusobno vide i porazgovaraju. Drago mi je što je Ministarstvo branitelja podupire taj program, kao i ostala okupljanja branitelja jer svima to mnogo znači – rekao je Gregurić.

Hodočašću se pridružio i ministar branitelja Tomo Medved koji je uz zahvalu svim hrvatskim braniteljima i svima koji su došli u Lobor istaknuo kako je to lijepa prigoda za okupljanje hrvatskih branitelja i mještana sjeverozapadne Hrvatske.

-Lijepa je prigoda i da smo prije hodočašća i svete mise odali počast našem prvom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu. Ministarstvo hrvatskih branitelja i Vlada Republike Hrvatske, na čelu s Andrejom Plenkovićem, podržava ove susrete koji su iznimno značajnu u svjetlu okupljanja, bilo kroz onaj segment gdje se branitelji okupe, susretnu i prisjete se svih trenutaka iz Domovinskog rata, bilo kroz obrede i svetu misu, kroz molitvu i sjećanje na sve žrtve koje smo kao narod podnijeli – rekao je Medved.

Dodao je da Ministarstvo hrvatskih branitelja s radošću podupire ovo događanje na kojem se svake godine okupi sve više ljudi, što je, naglasio je, pokazatelj i ovogodišnji susret u Loboru.

Župan Kolar svake godine podržava ovu hvalevrijednu tradiciju hodočašća u organizaciji 1. gardijske brigade.

– Ove godine prvi puta zapravo se kreće u hodočašće pokraj spomenika prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga u Domovinskom ratu dr. Franje Tuđmana i ono što me veseli da je sve veći odaziv udruga proizašlih iz Domovinskog rata van područja Krapinsko-zagorske županije – rekao je Kolar uvjeren kako će se ova lijepa tradicija nastaviti i dalje.

abrkic/sjever.hr
28.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.