Now Reading:
U atriju varaždinske Županijske palače Novomarofčani predstavili svoje dvije manifestacije – Dane vrganja i crnog tartufa te Dane pere
Full Article 2 minutes read

U atriju varaždinske Županijske palače Novomarofčani predstavili svoje dvije manifestacije – Dane vrganja i crnog tartufa te Dane pere

Na poziv Turističke zajednice Varaždinske županije, Grad Novi Marof i gradska Turistička zajednica u subotu su u atriju Županijske palače najavili dvije svoje nadolazeće manifestacije, a to su Dani vrganja i crnog tartufa u Paki te Dani pere.

-Veselimo se nadolazećim manifestacijama i iskoristili smo ovo lijepo vrijeme i Šapncirfest da predstavimo posjetiteljima naše manifestacije i upoznamo ih s onime što donosi njihovo ovogodišnje izdanje – rekla je voditeljica ureda TZ grada Novog Marofa Renata Horvatić.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki održavat će se 17. i 18. rujna, a i ove se, kao i ranijih godina, očekuju brojni posjetitelji.
-To je jako lijepa, tematska manifestacija, no Paka je zanimljiva i zbog svoje utvrde Paka koju povezujemo s utvrdom Čanjevo. To je spoj gastro doživljaja, kulture, aktivnog turizma jer ljudi dođu šetati, ali ima i mnogo biciklista i trkača. Organizirat ćemo i Lov na crni tartuf, budući da se prije nekoliko godina došlo do spoznaje da tartufi postoje i u našem kraju. Za razliku od bijelog, crni tartuf ima nešto manju vrijednost, ali i on se puno koristi u gastronomiji i zanimljiv je za prezentaciju. Pokazno traženje tartufa koje organiziramo u Paki uvijek izaziva velik interes, priprema se tematska hrana, jedan dan vrganji, drugi dan tartufi. Organiziramo i edukativne radionice za djecu, a budući da na našem podtručju ima i dabrova, prezentiramo njihov način života. Bit će opet zanimljivo i lijepo i pozivam sve da nam se pridruže – poručila je Horvatić.

Dane pere organizira Etno udruga Greben i dosad su se održavali u lipnju, no ove će se godine dan ove autohtone slastice obilježiti u rujnu.
Pera je domaći kolač koji se priprema u različitim oblicima i s raznim nadjevima, a riječ je o slastici koja se priprema širom novomarofskoga kraja.

U atriju se svojim proizvodima i pjesmom predstavio i KUD Kraljica mira, relativno mlado Društvo, ali s članovima punim entuzijazma, koji njeguju običaje svojega kraja.

Novomarofčanima su se na predstavljanju pridružili župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec i direktor županijske TZ Goran Mališ.

a.kučić/sjever.hr
27.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.