U čemu je tajna svakog dobrog gulaša? Puno luka i dugo kuhanje! Donosimo vam recept za ukusan juneći gulaš uz jedan savjet – najfiniji juneći gulaš dobit ćete ukoliko koristite meso mišića koljenice, potkoljenice, vrata ili plećke.
Juneći gulaš – potrebni sastojci:
-600 grama junetine
-200 ml pasirane rajčice
-100 ml crnog vina
-2 žlice oštrog brašna
-3 luka
-2 režnja češnjaka
-1 mrkva
-1 goveđa kocka
-sol i papar
Priprema junećeg gulaša
Operite junetinu te ju narežite na kockice. Meso zatim posušite pa ga začinite solju i paprom.
Zapržite meso sa svim strana na malo ulja i na jakoj vatri. U ovom koraku karamelizacija mesa vrlo je važna kako bi gulaš imao pravi “mesni” okus. Ako se meso dobro zapržilo, sklonite ga s vatre i u posudu gdje se pržilo dodajte luk, piše Mamin kutak.
Na zagrijano ulje dodajte sitno sjeckani luk te na laganoj vatri pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte i malo soli.
Mrkvu narežite na kolutiće te nakon što luk omekša, u tavu dodajte mrkvu i prijajte dok ne omekša. Potom dodajte 2 žlice brašna i češnjak te dobro promiješajte povrće.
Goveđu kocku rastopite u 600 ml vode pa vratite meso i zalijte temeljcem. Pustite da se kuha oko 45 minuta (ili dok meso lagano ne omekša).
U gulaš dodajte 200 ml pasirane rajčice i vino. Promiješajte i ostavite dodatnih 45 minuta neka se kuha.
Meso bi tada trebalo biti mekše, a ako nije podlijete s još vode i kuhajte dalje. Na kraju začinite prema željama sa solju i paprom.
Preporučujemo da gulaš poslužite topao uz njoke ili tjesteninu.
foto: freepik.com
sjever.hr
27.08.2022.