Now Reading:
U Trakošćanu se održava 19. Zdravstveno-savjetodavni simpozij za najteže hrvatske ratne vojne invalide
Full Article 2 minutes read

U Trakošćanu se održava 19. Zdravstveno-savjetodavni simpozij za najteže hrvatske ratne vojne invalide

U organizaciji Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, 25. i 26. kolovoza u Trakošćanu se održava 19. Zdravstveno-savjetodavni simpozij.

Cilj Simpozija, na kojem sudjeluju članovi Udruge kao i njihove obitelji, je poboljšanje kvalitete života braniteljsko-stradalničke populacije te pronalaženje rješenja u suradnji sa stručnjacima kao i nadležnim institucijama. Stoga su i teme Simpozija bile usmjerene upravo na zdravstvene probleme i društvena događanja koja izravno utječu na kvalitetu života braniteljsko-stradalničke populacije, a izlagali su ih eminentni stručnjaci.

U ime Varaždinske županije okupljene na Simpoziju pozdravila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, a obratili su im se i državni tajnik pri Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović i načelnik Općine Bednja Damir Poljak, te domaćin Simpozija predsjednik Udruge Đuro Glogoški.

Kao što je istaknula pročelnica Božić na području Varaždinske županije trenutno status hrvatskog ratnog vojnog invalida I. skupne (100%) ostvaruje ukupno 14 osoba (13 osoba stradalih u Domovinskom ratu i 1 pirotehničar nastradao nakon prestanka ratnih zbivanja). Ukupno je 1217 hrvatskih ratnih vojnih invalida, 21 manje nego 2021. godine kada ih je bilo 1238.

-Ove brojke pokazuju nam koliko je potrebno govoriti o zdravlju hrvatskih branitelja, zdravlju koje često uzimamo zdravo za gotovo, bilo da je riječ o fizičkom ili psihičkom, kao i mogućnostima ostvarivanja braniteljskih prava. Stoga pohvaljujem organizatore, članove Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine što već 19. puta organiziraju Zdravstveno-savjetodavni simpozij na kojem upoznaju najteže hrvatske ratne vojne invalide, ali i članove njihove obitelji o novim mogućnostima liječenja, prevencije, održavanja kvalitete života, ali i pravnim mogućnostima. Varaždinska županija će u partnerstvu i dijalogu s braniteljskim udrugama čuvati dignitet na Domovinski rata te zajednički doprinijeti izgradnji boljeg i pravednijeg društva, međusobne tolerancije i uvažavanja na ponos svih nas, a ja ću Vam kao pripadnik generacije iza još jednom zahvaliti što ste svoju žrtvu utkali u moju budućnost – izjavila je pročelnica Božić.

Simpoziju su još prisustvovali ravnatelj Uprave za ljudske potencijale pri Ministarstvu obrane Ivan Jušić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krapine Mladen Gregurović i predstavnici Udruga veterana 7. gardijske brigade „PUMA“.

www.sjever.hr
26.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.