Now Reading:
U Međimursku županiju stiže više od 8 milijuna bespovratnih kuna – Posavec: Pred nama je izrazito zanimljivo, dinamično razdoblje, ponosno ćemo i dalje razvijati naše Međimurje
Full Article 5 minutes read

U Međimursku županiju stiže više od 8 milijuna bespovratnih kuna – Posavec: Pred nama je izrazito zanimljivo, dinamično razdoblje, ponosno ćemo i dalje razvijati naše Međimurje

Odlična vijest za Međimursku županiju stigla je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije – pet projekata u području digitalne transformacije i zelene tranzicije koje je Županija prijavila prošlo je na natječaju Ministarstva, a Županiji je odobreno više od 8 milijuna bespovratnih kuna za pripremu projektno-tehničke dokumentacije.

Projekte za koje su sredstva odobrena u petak je predstavio župan Matija Posavec koji je istaknuo da je riječ o izgradnji nove osnovne škole u Nedelišću, rekonstrukciji još jedne zgrade u krugu zdravstvenih ustanova, kako bi se ta zgradu mogla pretvoriti u centar palijativne medicine te o izgradnji novog prostora za medicinsko, biokemijsko, patološko, citološki, transfuzijski odjel. Cilj je da građanima koji dođu na vađenje krvi , ali i zdravstvenim djelatnicima, na raspolaganju bude funkcionalniji, kvalitetniji i moderniji prostor.

-Četvrti projekt je Zelena oaza Čakovca, a riječ je o parku koji se naslanja na prostor naše vojarne prema poslovnom parku Međimurje i peti projekt je rekonstrukcija nekoliko objekata u Centru znanja Međimurske županije, dakle u prostoru vojarne koji će biti namijenjen za poduzetnički inkubatore, centre izvrsnosti, znanstveno-istraživačke centre. Svi ti projekti, njih pet su prihvaćeni, a vrijednost projektne dokumentacije za tih pet projekata se procjenjuje na 9 milijuna kuna, od čega nam je slijedom toga odobreno preko 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU, a ostatak ćemo osigurati u proračunu Međimurske županije – rekao je župan Posavec.

Nakon odluke o financiranju izradit će se projektna dokumentacija za sve projekte i čekati, odnosno prijaviti na natječaje u fondovima EU kako bi ti projekti u što kraćem vremenu bili realizirani.
-Procijenjena vrijednost svih tih pet projekta u njihovoj realizaciji u konačnici penje se na 266 milijuna kuna – kazao je Posavec.

Župan je naglasio da su odobrena sredstva još jedan dokaz odgovornog i predanog rada županijske administracije.
-Idući tjedan ćemo iskazati interes za izgradnju novog Doma za starije i nemoćne osobe, za što također ubrzano rješavamo imovinsko-pravne odnose i projektnu dokumentaciju, a također radimo u suradnji s našim poljoprivrednicima i sve pripreme za izgradnju Regionalnog distributivnog centra za voće i povrće koji bio bio kapaciteta oko 12 tisuća tona i zadovoljio sve potrebe za skladištenjem i distribucijom voća i povrća, odnosno prinosom naših poljoprivrednika – rekao je međimurski župan.

Dodao je da se intenzivno priprema dokumentacija za dogradnju ili proširenje još 15-ak osnovnih i srednjih škola i izgradnju pet sportskih dvorana. Priprema se i javna nabava za izvođenje radova rekonstrukcije palače Zrinskih u Čakovcu, za što je već odobreno 26 milijuna kuna.
-Radi se projektna dokumentacija za rekonstrukciju Kaštela, dvorca Feštetić u Pribislavcu, a ulaganja u zdravstveni sustav su itekako vidljiva svakome onome tko dođe u krug tih ustanova. Pred nama je izrazito zanimljivo, dinamično razdoblje za koje obećajem da ćemo iskoristiti svoje dosad stečeno znanje, iskustvo i sve što smo dosad napravili, kako bi i dalje ponosno razvijali naše Međimurje – zaključio je Posavec.

Ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandra Polanec Marinović pojasnila je da je projekt Zelena oaza odobreno 2 milijuna kuna, za laboratorij u bolnici nešto manje od milijun kuna, za centar za palijativnu skrb 1,5 milijuna te za izgradnju nove osnovne škole u Nedelišću 1,6 milijuna kuna.
-To su ukupni iznosi projekata, 8,9 milijuna kuna, od čega će Međimurska županija dobiti 90 posto, a ostatak koji je nešto manji od 900 tisuća kuna financiraju prijavitelji. Temeljem Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske imali smo alokaciju koja se odnosi samo na sjever Hrvatske. Ukupno je za cijelu Hrvatsku bilo planirano 160 milijuna kuna, od toga 40 milijuna kuna za sjever Hrvatske. Sufinanciranje Europske unije je 90 posto, a sredstva se dodjeljuju temeljem Nacionalnog plana za otpornost i oporavak – rekla je Polanec Marinović.

Dodala je da je bilo moguće prijaviti projekte u vrijednosti od 400 tisuća, do maksimalno 2,5 milijuna kuna i to za projektno-tehničku dokumentaciju gdje su se financirali izgradnja novih energetsko učinkovitih zgrada i obrazovanje, zdravstvo i socijala, povećanje energetske učinkovitosti za javne zgrade, prilagodbu klimatskim promjenama, zelena infrastruktura, zaštita prirodne i biološke raznolikosti i sanacija industrijskih lokacija.

Novinarima se obratio i direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko koji je kazao da postoji potreba za širenjem TICM-a iako su prije dvije godine otvoreni dodatni objekti.
.To je već duže vremena popunjeno, tako da planiramo dalje širiti naše inkubacijske prostore čime bi dobili oko 1200 dodatnih kvadrata prostora za inkubiranje firmi koje se bave prije svega tehnološki razvojem. Zgrada koja je smještena odmah do naše zgrade Tehnološkog informacijskog centra Međimurje 3, bit će, a to je radni naziv, kreativno-inspiracijski centar, središnja točka za cijeli ovaj centar, budući da zasad tako nešto nedostaje u jednom djelu, a u drugom bi bili isto tako uredi za firme koje se bave kreativnim industrijama – rekao je Plačko te dodao da je četvrti objekt Međimurski klimatski energetski centar koji bi koristila Međimurska energetska agencija.
-Bio bi to korak više kao prikaz modernih tehnologija u obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti i dodatni edukacijski prostor iz tog područja – zaključio je Plačko.

a.kučić/sjever.hr
26.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.