Now Reading:
Dok strepimo od toga kako ćemo preživjeti zimu BDP porastao za 7.7 posto
Full Article 1 minutes read

Dok strepimo od toga kako ćemo preživjeti zimu BDP porastao za 7.7 posto

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u drugom tromjesečju ove godine, peti kvartal zaredom, za 7,7 posto, brže nego u prethodnom kvartalu, što pokazuje da se nastavlja snažan oporavak od koronakrize, index.hr

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je brži rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 7 posto, a to je i već peti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Rast BDP-a u drugom tromjesečju zahvaljuje se rastu gotovo svih sastavnica BDP-a, od osobne potrošnje do izvoza i investicija. Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, brže nego u prethodnom tromjesečju.

Izvoz roba i usluga porastao je, pak, za 41,9 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom tromjesečju. Pritom je izvoz roba porastao 26,5 posto, a usluga 65,7 posto. Uvoz roba i usluga povećan je istodobno za 28,6 posto. Pritom je uvoz roba porastao za 30,7, a usluga za 15,1 posto.

sjever.hr/index.hr
26.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.