Now Reading:
Župan Stričak sa suradnicima ugostio ministricu Tramišak: Sjajan dan! U Varaždinsku županiju slilo se 9,2 milijuna kuna!
Full Article 4 minutes read

Župan Stričak sa suradnicima ugostio ministricu Tramišak: Sjajan dan! U Varaždinsku županiju slilo se 9,2 milijuna kuna!

Među brojnim visokim gostima koji ovih dana pristižu u Varaždin, prije svega zbog Špancirefsta, u srijedu je bil i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, a kao što je naglasio župan Anđelko Stričak, ministrica je stigla na sjajan dan za Županiju.

Tijekom cijelog dana, naime, pristizale su dobre vijesti o odobrenju sufinanciranja važnih projekata koje je Varaždinska županija prijavila kao strateške projekte za naredno razdoblje.

-Bilo mi je posebno zadovoljstvo doći danas ovdje, kad su počele pristizati prve obavijesti o sufinanciranju novih vrijednih projekata na području Varaždinske županije. Ovi projekti, njih 16 vrijednih oko 9,2 milijuna kuna, je u vidu pripreme projektno-tehničke studijske dokumentacije, kako bi se i realizacija kasnije mogla sufinancirati iz sredstava fondova Europske unije – kazala je Tramišak nakon radnog sastanka održanog u Županijskoj palači.

Ministrica je iskoristila priliku i najavila novi partnerski sporazum za Republiku Hrvatsku koji je jučer odobren od strane Europske komisije.
-Sada očekujemo novih 9 milijardi eura za koje već pred kraj ove, odnosno početkom sljedeće godine počinjemo raspisivati pozive i koristiti u ovom razdoblju do kraja 2029. godine – kazala je ministrica.

Čestitala je suradnicima župana Stričaka koji su, kazala je, vrijedno radili na pripremi projekata, na jasnoj strategiji opredijeljenosti i jasnoj viziji i onome što je potpisano s premijerom u Varaždinu krajem 2021. godine, da se počinje putem realizacije strateško važnih projekata za područje cijelog sjevera Hrvatske.

-Prvi projekti koji su odobreni su upravo ovi od Varaždinske županije, a cijeli postupak evaluacije sa ovog poziva za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za zelenu digitalnu tranziciju još uvijek traje. Na raspolaganju je bilo 160 milijuna kuna, ali kad vidite da je jedan prijavitelj, jedna Županija dobila obavijest o 9 milijuna kuna, to zaista govori o spremnosti i kvaliteti njihovih projektnih prijava. U Varaždinskoj županiji imate uvijek veliku inicijativu, očekujete puno, a mi znamo da ste vi spremni puno toga i odraditi – zaključila je ministrica Tramišak.

Da je ovo itekako dobra, sjajan dan za Varaždinsku županiju, istaknuo je župan Stričak.
-Cijeli dan nam pristižu obavijesti o prolasku naših prijava na javni poziv koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije raspisalo, a odnosi se na dodjelu bespovratnih sredstava i pripremu projektno-tehničke dokumentacije za projekt u području digitalne transformacije zelene tranzicije. Danas se putem tih obavijesti se u Varaždinsku županiju slilo oko 9,2 milijuna kuna – rekao je župan dodavši da to nije kraj.

-Još čekamo obavijesti oko prijava projekata od naših ustanova, odnosno obje bolnice, Zavoda za javno zdravstvo i Javne ustanove priroda Varaždinske županije – kazao je Stričak te objasnio za koje su projekte sredstva odobrena.

-Radi se o projektima koji su zaista bitni za sve naše građane, koji će dodatno unaprijediti skrb o našim učenicima i unaprijediti skrb za sve naše građane. Jedna od tih obavijesti odnosi se na financiranje projektne dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin. Kao što svjedočimo, malo, malo, pa je neka krizna situacija. Smatramo da je izgradnja jednog takvog centra neophodna i da će po njegovoj izgradnji sigurnost na području Varaždinske županije biti daleko veća, a svim našim službama koje sudjeluju u zaštiti i spašavanju će se omogućiti daleko bolje odrađivanje svih tih kriznih situacija – naglasio je župan.

Dodao je kako je riječ i o dvije osnovne škole koje su prijavile projekte za najprije projektiranje, a potom i izgradnju dviju školskih sportskih dvorana, a radi se o Općini Breznica, odnosno Osnovnoj školi Bisag te o gradu Varaždinske Toplice. Riječ i o projektiranju i dogradnji energetskoj obnovi Glazbene škole u Varaždinu i taj će projekt napraviti iskorak u školovanju glazbeno nadarenih kadrova.

-Radi se i o sufinanciranju projekta revitalizacije austrougarskog konjičkog kompleksa u zgradi u Optujskoj ulici kojom želimo dići uzgoj konja te potaknuti razvoj terapeutskog jahanja, u što će biti uključene naša Medicinska i Poljoprivredna škola. Ovom odlukom smo došli do dodatnih sredstava kojima ćemo to sve isprojektirati te pripremiti projekte kako bismo ih mogli prijaviti za financiranje od strane fondova EU – zaključio je župan Stričak.

Nakon radnog sastanka, ministrica je u pratnji župana i njegovih suradnika krenula u obilazak Špancirfesta, a kod Gradske vijećnice dočekali su je zamjenik gradonačelnik Miroslav Marković i direktorica TZ grada Varaždina Jelena Toth.

a.kučić/sjever.hr
25.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.