Now Reading:
Župan Kolar provjerio kako napreduju radovi na protupotresnoj obnovi arhitektonskog bisera Donje Stubice – Fellerova zgrada postaje kulturno središte
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar provjerio kako napreduju radovi na protupotresnoj obnovi arhitektonskog bisera Donje Stubice – Fellerova zgrada postaje kulturno središte

Kako napreduju radovi na staroj Fellerovoj zgradi u Donjoj Stubici koja se obnavlja u sklopu protupotresne obnove Dvorca Stubički Golubovec obišao je u četvrtak krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Zgrada je to od izrazitog značenja za Donju Stubicu s obzirom da je u njoj djelovao i radio nedovoljno istaknut gospodarstvenik 20. stoljeća Eugen Viktor Feller koji je bio izrazito bitan i za gospodarstvo Donje Stubice i cijele Hrvatske.

Dosad je izvedena statička obnova potkrovlja, napravljeni su grubi instalaterski i građevinsko-obrtnički radovi te nova statička konstrukcija koja se veže uz buduće okno dizala. Slijede strojarski radovi, završni građevinsko-obrtnički radovi i opremanje objekta s policama.

Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija, a po završetku obilaska župan Kolar kazao je da se to radi s ciljem smještaja arhivske građe Kajakavijane koja je svoje aktivnosti prebacila iz Dvorca Stubički Golubovec u spomenuti objekt.

-Ovdje radovi jako dobro napreduju. Očekujemo da će se oni dovršiti u slijedećih mjeseca dana nakon čega bi Kajkaviana mogla preseliti svoju građu tijekom mjeseca ili do kraja listopada – kazao je župan te dodao da je vrijednost radova u potkrovlju oko 2,5 milijuna kuna od ukupnih radova na objektu koji iznose 14,6 milijuna kuna.

Spomenuo je da ima dosta poslova kako bi se zgrada do kraja uredila. Za samu zgradu kazao je da se radi o biseru arhitekture i da će centar Donje Stubice, kada se zgrada dovrši, dobiti jedan sasvim novi izgled.

Za Fellerovu zgradu naglasio je da će biti novi dom Kajakavijane, ali da će taj objekt svoja vrata otvoriti i drugima.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić istakao je kako je zgrada već nekoliko godina u fazi obnove i kako je za tu namjenu uloženo već više od 4 milijuna kuna.

-Ta zgrada je od izrazitog značenja za Donju Stubicu, a većinu novaca u obnovu uložilo je Ministarstvo kulture. Trenutno je u fazi obnove tavan s obzirom da je u Dvorcu Stubički Golubovec djelovala Kajkaviana koja je imala veliki knjižni fond i trebalo je urediti depo gdje će se smjestiti ta književna zbirka – kazao je Gospočić dodavši kako su radovi pri kraju i trebali bi završiti do listopada.

Predsjednica Kajkavijane, udruge za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine Ines Krušelj-Vidas ističe kako je pred njima svjetla budućnost, a u Fellerovoj zgradi djelovat će u dvije prostorije obnovljene iz projekta „Stubkultura”.

-Svi znamo da se na kulturi uvijek štedi, kada su teške prilike, no ovaj naš primjer je za svaku pohvalu i vjerujemo da je preseljenje zbirke Kajkaviana u Fellerovu zgradu jedan veliki korak naprijed. Nadamo se da će naša knjižna građa biti sačuvana i biti dana na raspolaganje korisnicima. Trenutno je udruga smanjila svoje djelatnosti i nismo u mogućnosti dati cijelu našu zbirku na raspolaganje jer čekamo da se preselimo i opet otvorimo. Oživljavamo i pripremamo prostor za budući kulturni centar koji će djelovati u ovoj zgradi – poručila je.

Za 10-15 dana kreće obnova podruma za što Grad ulaže 50 posto sredstava, a radovi su vrijedni oko 500 tisuća kuna. Nakon sancije depoa kreće javna nabava za uređenje kata nakon čega bi zgrada mogla djelovati kao kulturni centar za što su sredstva već i osigurana.

abrkic/sjever.hr
25.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.