Now Reading:
ZAGREB: Trkački kamp START za osobe s amputacijama vodit će poznati trener Mario Mlinarić
Full Article 4 minutes read

ZAGREB: Trkački kamp START za osobe s amputacijama vodit će poznati trener Mario Mlinarić

Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) nastavlja s tradicionalnim događanjem Trkački kamp START koji će se održati 3. i 4. rujna u Zagrebu.

Cilj događanja je podrška osobama s amputacijom kroz mogućnost probe raznih pomagala, školu trčanja i vođene treninge pod palicom našeg poznatog kondicijskog trenera Maria Mlinarića.

Na događanju će sudjelovati 20-ak osoba s amputacijama donjih ekstremiteta, koje će prvog dana, u subotu, 3. rujna, isprobavati protetička pomagala uz nadzor ortopedskih tehničara te vježbati u dvorani s kineziologom, dok će u nedjelju, 4. rujna od 10 do 12 sati na sportskom poligonu na Jarunu (košarkaško igralište kod Malog jezera) primijeniti naučeno. Organizator ovim događanjem želi motivirati osobe s invaliditetom, ali i osobe koje nemaju fizičke poteškoće, da budu aktivnije i bave se sportom te tako na konkretan način brinu o svojem zdravlju.

-U Hrvatskoj ima preko 600.000 osoba s invaliditetom, a izrazito mali postotak se rekreacijski bavi sportom, daleko manji nego u zapadnim zemljama. Putem ovog događanja, pokazujemo osobama s invaliditetom da su njihove mogućnosti, uz primjenu adekvatnog pomagala, značajno veće nego što oni misle. Sport osnažuje pojedinca, oni preuzimaju kontrolu nad svojim životom, formiraju svoj identitet, a fokus se s nedostataka pomiče na vrline i posebnosti. Ne treba zanemariti da osobe nakon bavljenja sportskom aktivnošću u pravilu pozitivno razmišljaju i imaju pozitivne osjećaje, a kroz sport se socijaliziraju s drugima – kaže Ana Sršen, predsjednica UAZ-a i četverostruka paraolimpijka.

Dodaje kako je motivacija izrazito važna pri aktivnijem bavljenjem sportom i poziva građane da se aktivno ili kao gledatelji uključe na Jarunu. Jamstvo da će trening biti na najvišoj razini je upravo sudjelovanje Maria Mlinarića.

-Osobe koje imaju određenu amputaciju moraju znatno više trenirati od prosječnih zdravih osoba. Trening je spoj funkcionalne i motoričke sposobnosti što u slučaju amputacije nije nimalo jednostavno. Za mene su ti ljudi heroji i iznimno mi je drago što ću i ove godine imati priliku motivirati ljude na bavljenje fizičkom aktivnošću. Ovo će biti odličan spoj sporta uz druženje i pozitivnu energiju,, a cilj je da svi počnemo cijeniti svoje zdravlje te da nam zdrav život postane navika – rekao je Mario Mlinarić.

Polaznicima Trkačkog kampa ove će se godine pridružiti i Marko Uležić, svestrani sportaš s amputacijom iz Pule koji je, između ostalog, bio dvostruki prvak Hrvatske u bacanju koplja, a sada gradi novu sportsku karijeru u sprintu gdje postiže vrhunske rezultate i cilj mu je nastupiti na POI u Parizu 2024. godine.

-Volim motivirati ljude i sretan sam što mogu nastupiti na ovogodišnjem Trkačkom kampu i pokazati da je život ljepši uz sport. Smatram da prema svim događanjima u životu, ma kakva god bila, treba imati pozitivan stav. Ja sam sebe našao u sportu i poslu medicinskog tehničara u bolnici kroz koji motiviram pacijente i pokazujem im svojim primjerom da se poteškoće mogu prevazići. Uz to cijeli sam se život bavim sportom i to je za mene ispušni ventil. Oprobao sam se u rukometu, bacanju koplja, ronjenju i drugom, a od prošle godine moj je cilj nastup na 100 i 200 metara na POI u Parizu 2024. Neki su me čudno gledali kada sam postavio taj cilj, ali evo godinu dana poslije imam najbolje rezultate u Hrvatskoj i planiram ih još poboljšati – rekao je Marko Uležić.

Na događanju će podršku pružati tehničari Ottobock Adria, a sudionici će imati priliku isprobati i koristiti najsuvremenija protetička pomagala, ona potkoljenična specijalno dizajnirana da mogu podnijeti velika opterećenja kao i ona tehnološki složenija s mikroprocesorskim koljenima koja znatno olakšavaju život.

foto: igor kralj
www.sjever.hr
25.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.