Now Reading:
Milanović: Ovi u Beogradu su neovisni kao dame u Brooklynu dok vrte torbicu oko ruke dok ne dođe svodnik
Full Article 3 minutes read

Milanović: Ovi u Beogradu su neovisni kao dame u Brooklynu dok vrte torbicu oko ruke dok ne dođe svodnik

U svom jučerašnjem posjetu Špancirfestu predsjednik Republike Hrvatske, kao što to obično biva kada se pojavi u javnosti, pretresao je brojne teme. Jedna od njih bila je optužnica iz Srbije protiv hrvatskih pilota.

Istaknuo je kako je to još jedan razlog za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.

-Sam dolaze, sam se rolaju jedan za drugim. Ovo što je napravio službeni Beograd to nije nikakvo neovisno tužiteljstvo u Beogradu. Tužitelji su inače dvojbeno neovisni ljudi. U nekim državama jesu, u nekima i jesu i nisu, ovi u Beogradu su neovisni kao one dame koje su po Brooklynu i Harlemu i Bronxu eksperimentirale s centrifugalnom silom dok vrte torbicu oko ruke. To je otprilike ta vrsta neovisnosti dok ne dođe svodnik, a svodnik je stalno u blizini. To je svodništvo, a ne neovisno tužiteljstvo i šta da kažem. Stvar je jako ozbiljna – slikovito je dočarao predsjednik.

– Mi imamo instrumente da reagiramo. Beograd, Vučić i njegovi suradnici su odlučili da je sada zgodan trenutak podići optužnice protiv četiriju hrvatskih ratnih zapovjednika, od kojih ja dvojicu osobno poznajem i mogu praktički garantirati, mogu dati ruku za njih da, recimo, nisu nacionalisti, da nisu odgovorni za ništa, rekao je Milanović.

Dodao je kako on odlaskom u Grubore, Varivode, Jasenovac pokazuje dobru volju, ali uzalud.

-Postoji spremnost i susretljivost da se ta grozna priča s ratom u kojem je Srbija napala Hrvatsku, a ne obrnuto, konačno stabilizira. Tuf, evo ti optužnica. A to je organizirao predsjednik Srbije. Ovo s optužnicama je namjerno, tempirano za ovaj trenutak, da se skrene pozornost s određenih problema koje vlast u Beogradu trenutno i ima i sama si je kriva za to. Ali Hrvatska mora na to reagirati – opominje Milanović.

– Srbija sebi uzima za pravo da sudi za sve događaje koji su se bilo gdje dogodili na prostoru bivše Jugoslavije bilo kada. Hrvatska to ne radi mada je u puno jačoj vanjskopolitičkoj i općenito puno jačoj poziciji od Srbije zato jer pokušavamo igrati fer. Ne ide! I sad žele da ih napadnemo. Idemo se dogovoriti što ćemo. Blokirati ulazak Srbije u EU. Kad bi njima bilo stalo do toga i to bi bio instrument, ali njima nije stalo. Oni ne žele ući u EU, jer se u EU po takvim pravilima, koliko god ona bila raštimana, ne igra. To su prljava pravila, rekao je Milanović.

Naglasio je da uopće ne želi ulaziti u tu vrstu rasprave jer ‘Srbija nema pravo podizati takve optužnice’ i kazao da mu je radi toga žao, ali i kako za to neće odgovarati hrvatski zapovjednici iz Domovinskog rata.

abrkic/sjever.hr
25.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.