Now Reading:
KAKO PREŽIVJETI JESEN U HRVATSKOJ? Uz pomoć savjeta dužnosnika i stručnjaka: Hodajte, ukiselite kupus, ne tuširajte se vrućom vodom, kupujte na akcijama….
Full Article 3 minutes read

KAKO PREŽIVJETI JESEN U HRVATSKOJ? Uz pomoć savjeta dužnosnika i stručnjaka: Hodajte, ukiselite kupus, ne tuširajte se vrućom vodom, kupujte na akcijama….

Cijela Europa, pa tako i Hrvatska, sa zebnjom iščekuje jesen i zimu – doslovno. Naime, od 1. listopada cijene plina drastično rastu, a to bi se trebalo dogoditi i s električnom energijom, pa potom i sa svime što se veže na to. O mjerama štednje govori se iz dana u dan, a već mjesecima razni dužnosnici i stručnjaci objašnjavaju građanima da je došlo vrijeme za promjene dosadašnjih navika i ponašanja. Njihove savjete objedinio je net.hr.

Vesna Bukarica iz Odjela za energetsku učinkovitost u Energetskom institutu Hrvoje Požar poručila je da ako smanjimo temperaturu grijanja za jedan ili dva stupnja štedimo pet do deset posto energije, dok je Dunja Maletić, savjetnica iz područja zaštite potrošača na proljeće rekla kako je dobro hranu kupovati na akcijama. Ipak, umjesto velikih mjesečnih kupnji savjetuje da kupujemo češće i za planirane obroke te da umjesto obroka iz dostave kuhamo kod kuće.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je pak iznio savjet za obranu od inflacije.

-U mjesecima prije i nakon uvođenja eura treba izbjegavati one koji podižu cijene, a kupovati od onih koji to ne čine – rekao je.

Vlada sugerira da temperatura hlađenja ne bude niža od 25 stupnjeva, da se više koriste LED žarulje, da kućanske uređaje koristimo u vrijeme niže tarife struje te da ih isključimo kada nam ne trebaju.

Nenad Kurtović, stručni savjetnik udruge “Splitski potrošač” za područje kupoprodaje energije, savjetovao je da se manje koristi vruća voda tijekom tuširanja, a da se perilice za rublje koriste na programima koji imaju nižu potrošnju.

Ovih dana puno se govori o savjetima koje je dao nekadašnji ministar gospodarstva, nesuđeni premijer i čuveni ekonomist Ljubo Jurčić. Kao čovjek “stare škole” i velikog iskustva dao je neke savjete koje su mnogi dočekali s podsmijehom koji bi mogao splasnuti kad stigne jesen.

-Sada nećemo kupovati zamrzivač od 2000 ili 3000 kuna, nego ćemo popraviti onaj koji imamo. Cipele je jeftinije popraviti za 50 kuna nego kupiti nove za 500 ili 1000 kuna. I ne treba čekati zimu, treba ih sad pođoniti. Treba pripremiti zimnicu, uložiti. U moje vrijeme u urbanim sredinama čitave su zgrade mirisale ili smrdjele (kako tko voli) po zimnici. Vino kupiti direktno kod proizvođača, 100 ili 200 litara, u podrumu kuće ukiseliti kupus. Neka jedan to napravi, bit će dovoljno za više njih – kazao je Jurčić.

www.sjever.hr / net.hr
25.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.