Now Reading:
Obrazovni nadstandard u varaždinskim osnovnim školama – uvodi se građanski odgoj, preduvjet za aktivnije, senzibilnije i kritičnije društvo
Full Article 3 minutes read

Obrazovni nadstandard u varaždinskim osnovnim školama – uvodi se građanski odgoj, preduvjet za aktivnije, senzibilnije i kritičnije društvo

Grad Varaždin u svoje osnovne škole od jeseni uvodi građanski odgoj. Radi se o ideji koja se rodila još prošle godine, a Grad je za ovu svrhu osigurao 40.000 kuna. Ovim financijskim sredstvima pokriveni su troškovi edukacije učitelja i nastavnika, tiskanja udžbenika i same implementacije, no kako naglašava zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, rezultat koji očekuju od novog školskog predmeta bit će puno veći od novca koji se u njega ulaže.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić pojasnila je kako su uz sve operativne stvari vezane uz uvođenje građanskog odgoja, autori udžbenika Rosana Štrocinger i Berislav Njegovec za učitelje i nastavnike održali su već jednu edukaciju, dok je do kraja godine u planu njih ukupno 5.

– Djeca se još uvijek mogu uključiti u aktivnosti građanskog odgoja. Svi učenici će na početku školske godine, uz svoje besplatne obrazovne materijale dobiti i letke o građanskom odgoju kako bi vidjeli sa svojim roditeljima na koji se način mogu uključiti u njega – rekla je Vusić.

Grad Varaždin dao je tiskati dva priručnika za 3., 4. i 5. razred te za 6., 7. i 8. razred, a svi učenici koji su se već odlučili za pohađanje građanskog odgoja na početku školske godine dobit će ih besplatno.

Da je uvođenje građanskog odgoja jedan od ciljeva kojeg si je varaždinska gradska uprava već prije zacrtala, potvrdio je i zamjenik Marković naglasivši kako će postepeno raditi na tome da se u njega uključe sva djeca.

-Smatramo da je to jedan od ključnih preduvjeta da naši osnovnoškolci danas, sutra izrastu u poštene, moralne građane, onakve kakvi trebaju biti građani ovog grada, onakvi kakvi su najveća većina građana i danas, ali smatramo da treba početi od najranije dobi osvještavati potrebu za dodatnim znanjima koja im nedostaju – kazao je Marković.

To je jedan od ciljeva Grada koji s različitim programima pokazuje kako je obrazovanje jedan od glavnih prioriteta, od uvođenja prehrane u osnovne škole, besplatnih higijenskih uložaka, pa do uvođenja psihologa.

-Digli smo veliku većinu nadstandarda kojeg smo i prije imali za razliku od većine lokalnih zajednica u Hrvatskoj – dodao je Marković zaključivši kako djeca moraju znati svoja prava i obaveze kako bi postali punopravni članovi ovog grada, ali i države.

Berislav Njegovec, autor udžbenika za građanski odgoj za 6., 7. i 8. razred osnovne škole naglasio je kako je ovo jedna jako kompleksna tema koja se da istražiti na razne načine. Autori su tako napravili niz aktivnosti kroz koje se djeca uključuju u istraživanje određenih tema.

– Kroz nastavu građanskog odgoja približit će se Gradu, vidjet će način njegovog funkcioniranja, ali i gdje se mogu uključiti kako bi ostvarili cilj, a to je aktivno građanstvo i participacija u zajednici. Djeca će upoznati situaciju na terenu i ljude koji se bave volontiranjem i na taj način u sebi pobuditi senzibilnost za te teme – rekao je Njegovec.

tklopotan / www.sjever.hr
24.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.