Now Reading:
Hrvatske županije suočene s neizvjesnom jeseni: cijene energenata rastu i 500 posto, a neki problemi mogli bi se svrstati u rubriku „vjerovali ili ne”
Full Article 6 minutes read

Hrvatske županije suočene s neizvjesnom jeseni: cijene energenata rastu i 500 posto, a neki problemi mogli bi se svrstati u rubriku „vjerovali ili ne”

Varaždinska županija u srijedu je domaćin 63. sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj se razgovaralo o uvođenju eura, decentralizaciji državne imovine, centrima izvrsnosti, ali i višegodišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja.

Uz predstavnike hrvatskih županija, na sjednici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan najavio je kako ih sljedeći tjedan očekuje sastanak s ministrom financija Markom Primorcem o aktualnim pitanjima iz djelokruga Ministarstva, a upravo se o njima razgovaralo i na ovoj sjednici. Riječ je prije svega o limitu od 20 posto za plaće.

-Mislimo da bi se morali izmijeniti zakoni i da to ograničenja na takav način ne bi trebalo biti. S tim bi naravno mi mogli proširiti svoj djelokrug rada i primiti nove ljude za rad u onim resorima koji su nam potrebni – rekao je Marušić te dodao kako predstavnici hrvatskih županija smatraju i da se po pitanju raspolaganja državnih zemljišta treba napraviti decentralizacija.

-Samim tim bi ubrzala aktivacija državnih zemljišta i mogli bi staviti u funkciju gospodarstva, turizma. To je jako bitna tema, ne samo za županije nego i za gradove i općine – poručio je.

Na sjednici je Varaždinska županija bila prezentirana kao primjer dobre prakse. Naime, razgovaralo se o centrima izvrsnosti, a Marušić je istaknuo kako je pozitivno iznenađen njihovom organizacijom te kako iskustva iz Varaždinske županije sigurno mogu koristiti i druge.

Varaždinski župan Anđelko Stričak naglasio je kako ga veseli što je Varaždinskoj županiji pripala čast da ugosti sve hrvatske župane i njihove zamjenike i to za vrijeme trajanja Špancirfesta, najveće manifestacije na sjeveru Hrvatske.

-To je upravo što ja želim svima, da te dobre emocije, ta dobra vibra prijeđu na sve naše županije. Danas smo ovdje raspravljali o svim izazovima koji su pred nama. Nažalost, također, svjedoci smo da živimo u zaista izazovnim vremenima i jedino je u razgovoru, dijalogu moguće odgovoriti na sve te izazove – rekao je Stričak.

Ipak, Varaždinska županija zasad se pripremila za rast cijena energenata te osigurala dovoljno financijskih sredstava.

-Mi smo još početkom godine za cijelu godinu osigurali dovoljno energenata. Već početkom godina te su cijene rasle i bile od 50 do 70 posto veće nego godinu ranije. Do kraja godine smo osigurani, a što nose jesen i zima, što će biti iduće godine, samo dragi Bog zna – dodao je Stričak te zaključio kako su spremni odgovoriti na sve izazove.

S njim se slaže i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je također potvrdio kako će vrijeme do kraja godine biti dosta neizvjesno.

-Tu je pitanje Zakona o poljoprivrednim zemljištima, Zakona o odgoju i obrazovanju vezano uz funkcioniranje škola, Zakona o zdravstvenoj zaštiti vezano uz upravljanje zdravstvenim ustanovama, poskupljenje cijena energenata koje će se odraziti na javne ustanove, raspolaganje poljoprivrednim zemljištima, prirodne nepogode koje su zadesile gotovo 70 posto Hrvatske i prilagodba proračuna na euro – osvrnuo se Posavec te dodao kako definitivno ima potrebe za razgovorom s resornim ministrima kako bi dobili odgovore na neka pitanja s ciljem što boljeg funkcioniranja jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Da je situacija vezana uz rast cijena energenata nenormalna naglasio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je pojasnio kako će za grijanje škola i zdravstvenih ustanova što su dosada plaćali 15 milijuna kuna, od sada dobivati račune od 78 milijuna kuna.

-Tu je još jedan problem, a to je ograničenje od 20 posto za plaće iz izvornih prihoda jer to znači da su od svih institucija jedino županije ograničene. Nama se sada događa da ne možemo najbolje ljude zadržati jer u Gradu imaju za isti posao, ili manje zahtjevan 30 posto veću plaću. To je nešto na što mi već godinama upozoravamo, ali nažalost nema nikakvih pomaka – upozorio je Kolar.

Jedan bi se problem, kaže, mogao svrstati u rubriku „vjerovali ili ne”. Naime, ured državne imovine ima 45.000 neriješenih predmeta, a neki su stari i po 10-ak godina.

-Uvijek je isto obrazloženje – nije dostavljena sva dokumentacija, nisu popunjeni obrasci, a ove godine Ministarstvo je pripremilo 330 ugovora. Kad to podijelite, da bismo sve riješili ovim tempom treba nam točno 136 godina. To je dobar posao za razvoj Republike Hrvatske i gradova i općina – objasnio je Kolar koji je danas na sjednici predložio da državna geodetska uprava napravi registar nekretnina što još uvijek ne postoji te da se potom sva imovina koja nije od interesa za Republiku Hrvatsku na upravljanje da županijama.

-Mi ćemo nakon toga sve ove predmete odraditi. Kad podijelite to na 20 županija i Grad Zagreb to je oko 2.100 predmeta i vjerujem da smo ih spremni riješiti u najkraće moguće vrijeme i da nakon toga možemo raspolagati imovinom, tražiti nove investitore, javljati se na EU fondove. Povlačimo europski novac, imamo gospodarsku aktivnost, dajemo ljudima posao, ljudi dobivaju plaću i svi sretni, svi zadovoljni – mišljenja je Kolar.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren naglasio je kako je pred njima turbulentna jesen s obzirom da su županije te koje upravljaju obrazovnim sustavom, osnovnim i srednjim školama i zdravstvenim ustanovama.

-Ovi poremećaji na tržištu energenata zaista zahtijevaju jedan ozbiljan pristup traženja rješenja. Činjenica da mi danas u tom smislu nismo mogli iznjedriti nikakva određena rješenja nego samo zaključke koji idu u pravcu da ćemo već idući tjedan zatražiti razgovore s resornim ministrima prije svega ministrom financija koji je adekvatna osoba za jedan takav razgovor i traženje rješenja, a isto tako smo sugerirali da i premijer Plenković bude upoznat sa svim tim našim razgovorima i sastancima i traženjem rješenja jer bez njegovog konačnog blagoslov ta rješenja su prilično daleko. To je ono što nas svakodnevno opterećuje – naglasio je Koren te dodao kako je tema upravljanja državnom imovinom tema kojom se bave već 2 desetljeća.

Iako županije, prema njegovom mišljenju, u ovom trenutku za rješavanje tih predmeta nemaju adekvatne kadrovske resurse, radi se o pitanju koje se mora definirati.

-Sigurno bi to bio adekvatniji put rješavanja imovinsko-pravnih odnosa odnosno sve te problematike vezane uz državnu imovinu koja je sada blokirana, a zapravo je jedan resurs koji je neprocjenjiv za nas – dodao je Koren.

Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije složio se s kolegama da je pred svim hrvatskim županijama neizvjesna jesen.

-Očekujemo svakako i sastanak s Vladom, sigurno da i oni rade na paketu mjera koje će sigurno biti na pomoć kako županijama tako i našim sugrađanima. Očekujemo dosta od tog sastanka i da svi zajedno podnesemo ovaj dio tereta koji nas svakako očekuje na jesen – poručio je Marušić.

tklopotan / www.sjever.hr
24.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.