Now Reading:
BJELOVAR KREĆE U RADIKALNU ŠTEDNJU Cijena plina u školama 8 puta veća, javna rasvjeta će umjesto 2 koštati 10 milijuna kuna!
Full Article 3 minutes read

BJELOVAR KREĆE U RADIKALNU ŠTEDNJU Cijena plina u školama 8 puta veća, javna rasvjeta će umjesto 2 koštati 10 milijuna kuna!

U valu sve većih poskupljenja i rasta cijene energenata, mnogi gradovi i županije odlučili su se okrenuti obnovljivim izvorima energije ili pak štednji. Jedan od njih je i Bjelovar, čiji je gradonačelnik Dario Hrebak poručio kako Grad kreće u radikalnu štednju.

Naime, kako kaže Hrebak, cilj štednje je održavanje situacije pod kontrolom, oslobađanje financijskog prostora i donošenje paketa mjera za poduzetnike kako bi što lakše prebrodili krizu i sačuvali radna mjesta.

Plan štednje iznio je na svom Facebook profilu jer ga, kako kaže, mnogi i dalje nisu shvatili ozbiljno.

-Ljudi još uvijek plešu na brodu, opijeni suncem godišnjih odmora, a voda polako nadire. Birali ste me da upravljam gradom sa 70% podrške građana na izborima. Ajde mi vjerujte još malo da znam što radim i pustite me da radim odgovorno posao za koji me plaćate i da manirom dobrog gospodara, sa timom kojem sam na čelu, upravljamo gradom. Vjerujte nam, znamo što radimo. Sad je pravi trenutak, poslije će biti prekasno – poručio je Hrebak.

Na primjeru jedne od pet osnovnih škola na području grada objasnio je što će značiti rast cijena energenata u praksi. Naime, troškovi plina u bjelovarskoj osnovnoj školi prošle su godine iznosili 180.000 kuna, a za sljedeću godinu ponuda za opskrbu plinom iznosi vrtoglavih 1,4 milijuna kuna – gotovo 8 puta više.

-Bjelovarske Vodne usluge plaćale su struju na godišnjoj razini 2.3 milijuna kuna, a sad će ih struja koštati oko 7 milijuna kuna. Krenut će uskoro i sa ostalim ustanovama i tvrtkama. Do sada nije jer su bile zaštićene dobrim ugovorima. To nije samo problem Bjelovara već i ostalih gradova, a najviše će stradati sve županije jer imaju ogroman broj škola na svom proračunu – objašnjava Hrebak.

Poskupljenja struje i plina za škole i ostale javne ustanove ne iznose 10 do 15 posto, već 500 do 700 posto i već se sada mjere u milijunima kuna. Bjelovar je dosad za javnu rasvjetu izdvajao 2 milijuna kuna, no kako upozorava Hrebak, kada im isteknu sadašnji ugovori, trošit će čak 10 milijuna kuna.

-Kad gledam komentare po društvenim mrežama šokiran sam koliko građani ne mogu osjetiti srazmjer ovakvih poskupljenja ne samo u Hrvatskoj već i u Europi jer naravno sve države Europe štite svoje građane koji ne plaćaju tržišnu cijenu već subvencioniranu cijenu električne energije kao i plina. Za građane računi nisu poskupili 5-8 PUTA, ali za gospodarstvenike, gradove, županije, škole, jesu – naglašava bjelovarski gradonačelnik.

Osvrnuo se i na postavljanje solarnih panela. Kako tvrdi, njima se može riješiti dio problema, no oni se u tako kratkom roku ne mogu postaviti na sve javne ustanove u svim gradovima i županijama.

-Mi smo imali sreće kao grad da nam je većina javnih ustanova energetski obnovljena, da smo dosta dobro zaštićeni i ugovorima, ali razmišljam i o drugim gradovima, pogotovo županijama. Sad je vrijeme da se rade planovi, da radimo strategiju kako da se s ovim problemom ozbiljno uhvatimo u koštac. Ja sam prvi guknuo, možda sam trebao šutjeti kao ostali dok voda ne dođe do grla, dok i oni najneozbiljniji shvate razmjere ovog problema. Bjelovar će biti spreman, za to me plaćate, to mi je posao – zaključio je.

tklopotan / www.sjever.hr
24.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.