Now Reading:
Župan Posavec uvjeren da će štete od suše državu koštati više od 200 milijuna kuna
Full Article 2 minutes read

Župan Posavec uvjeren da će štete od suše državu koštati više od 200 milijuna kuna

Nakon što je Međimurska županija od općina i gradova zatražila utvrđivanje štete od suše radi proglašenja prirodne nepogode župan Matija Posavec rekao je kako se sa sušom suočava ne samo Hrvatska nego i veći dio Europe te se radi saniranja posljedica intenzivno razgovara s poljoprivrednicima.

-Svjesni smo da imamo pad prinosa kukuruza, ječma, pšenici i suncokreta i zadužio sam Općinska i Gradska povjerenstva diljem Međimurja da utvrde u dogovoru s poljoprivrednicima potencijalne štete kako bi te štete mogli prijaviti Županijskom povjerenstvu temeljem čega se onda proglašava prirodna nepogoda – rekao je Posavec i dodao kako razgovaraju i s resornim ministarstvom, a o tom problemu raspravljat će se i sutra na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija u Varaždinu.

Uvjeren je kako će prirodna nepogoda biti proglašena nakon čega će se, temeljem prijavljenih šteta vidjeti kako nadoknaditi štetu poljoprivrednicima, da li iz Europskog fonda solidarnosti ili nacionalnih fondova.

U ovom trenutku Županijsko povjerenstvo mora dobiti dopis od općina i gradova ovisno o tome tko će prijaviti za određeno područje ili cijelu županiju će se donijeti odluka i nakon te odluke će početi teći rok od 50 dana da se onda prijave štete.

-Ministarstvo mora utvrditi u kojem iznosu će obeštetiti. U ovome trenutku govori se o nekih 200-tinjak milijuna kuna za Hrvatsku koje je na raspolaganju za štete koje su nastale od suše. Vjerujem da će taj iznos biti puno veći, ali i zbog globalne situacije, ne samo zbog prirodnih nepogoda mislim da je fer i korektno da se poljoprivrednici u što većoj mjeri obeštete – zaključio je Posavec.

abrkic/sjever.hr
23.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.