Now Reading:
Varaždinski ratni pilot i „Junak Domovinskog rata” o optužnici iz Srbije: Čekam da hrvatska država nešto poduzme
Full Article 2 minutes read

Varaždinski ratni pilot i „Junak Domovinskog rata” o optužnici iz Srbije: Čekam da hrvatska država nešto poduzme

Suđenje hrvatskih ratnih pilotima uskoro bi trebalo početi u Srbiji, a i dalje o svemu doznaju samo iz medija. Ne znaju ni tko im je odvjetnik po službenoj dužnosti koji se tamo za njih žalio, a jedan od njih je i varaždinski ratni pilot Danijel Borović kojem je nedavno u Županijskoj palači Varaždinske županije uručeno priznanje Junak Domovinskog rata.

-Mene nije nitko zvanično kontaktirao. Ne mogu ja s njima kontaktirati. Sad čekamo da hrvatska država, odnosno oni koji je zastupaju sada nešto poduzme. Koliko se sjećam tamo negdje dok je priča krenula, predsjednik Vlade je izjavio da Hrvatska zna kako će zaštiti svoje ratne pilote. E, sada čekamo to – kazao je za RTL pilot Danijel Borović.

Da će ih zaštiti, kao i dignitet Domovinskog rata, jasna je poruka Ministarstva pravosuđa, iz kojeg kažu da ih, kao ni pilote, nitko službeno ni o čemu nije obavijestio.
Time su evidentno narušena njihova prava koja im kao okrivljenicima u kaznenom postupku jamči Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a koja se upravo ostvaruju primjenom instrumenata međunarodne pravne pomoći – poručili su iz ministarstva.

Srbija četvoricu pilota tereti da su tijekom akcije Oluja 7. i 8. kolovoza 1995. naredili, odnosno i sami raketirali kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada. U tim je napadima identificirano 13 žrtava, od kojih šestero djece, te 24-ero ranjenih. Potvrda je to iste optužnice koju je Viši sud Srbije donio u svibnju kada su žestoko reagirale obje strane.

sjever.hr/rtl.hr
22.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.