Now Reading:
SUŠA NANIJELA VELIKE ŠTETE POLJOPRIVREDI Međimurska županija proglasit će elementarnu nepogodu?
Full Article 2 minutes read

SUŠA NANIJELA VELIKE ŠTETE POLJOPRIVREDI Međimurska županija proglasit će elementarnu nepogodu?

Dugotrajno djelovanje visokih temperatura i izostanak potrebnih oborina u razdoblju od druge polovice lipnja do druge polovice kolovoza ove godine, odrazili su se na zdravstveno stanje i na očekivani prinos poljoprivrednih kultura.

Upravo stoga, Međimurska županija od općinskih i gradskih povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda zatražila da na svojem području utvrde stanje pojedinih vrsta usjeva i nasada.  

Naime, posljedice dugotrajnog izostanka padalina značajno bi mogle utjecati na urod pojedinih ratarskih kultura, voća i povrća, ljekovitog bilja i dr., a posljedično će se suša, ali i svi drugi poremećaju na globalnom tržištu odraziti i na rast svih troškova u proizvodnji te nedostatak hrane za stoku što će dodatno ugroziti ionako teško stanje u svim stočarskim proizvodnjama.

Krajem srpnja, prema podacima Nadzorne EU ploče za sušu, ona je zahvatila 70% područja Republike Hrvatske. Posljedice suše osjećaju se različito na različitim proizvodnim područjima Hrvatske, no činjenica je da se već sad procjenjuje pad prinosa kukuruza 70%, ječma 40%, suncokreta i pšenice 40%, krumpira za oko 50%, dok je zbog suše došlo do prisilnog zrenje velikog broja voća i povrća, a veliki su problemi i kod uroda i u proizvodnji ljekovitog bilja, upozoravaju iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Ako su ostvareni uvjeti za proglašenje prirodne nepogode propisani Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, iz Županije mole gradonačelnike/načelnike, da putem e-mail adrese: poljoprivreda@medjimurska-zupanija.hr  županu dostave prijedlog za proglašenje prirodne nepogode u kojem su navedeni sljedeći podaci:

-popis svih oštećenih kultura
-za svaku kulturu navesti oštećenu površinu (u ha)
-za svaku kulturu navesti  stupanj oštećenja (u postocima).

www.sjever.hr/medjimurska zupanija.hr
22.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.