Now Reading:
PETICIJA „NE KAMENOLOMU“ prikupila oko 700 potpisa
Full Article 3 minutes read

PETICIJA „NE KAMENOLOMU“ prikupila oko 700 potpisa

U subotu je u organizaciji Grada Ivanca počelo potpisivanje peticije protiv otvaranja kamenoloma u Siljevcu na Ivančici pod motom „Ne dopustimo pretvaranje Ivanečke Željeznice u novu Očuru“.

Prvoga dana peticija se potpisivala na štandovima na gradskoj špici, na tržnici i kod Lidla te u Ivanečkoj Željeznici, Margečanu, Stažnjevcu i Prigorcu, gdje je u samo par sati prikupljeno oko 700 potpisa građana.

Svi oni došli su staviti svoj potpis na peticiju za spas Ivančice, prirode, biljaka i životinja, izvora vode, a ponajviše stanovnika Željeznice i okolice, smatrajući da nitko nema pravo uništiti život ljudi u tamošnjim naseljima i prisiliti ih da se zbog prašine, kamiona i upropaštene kvalitete života naprosto moraju iseliti.

Među prvima peticiju na gradskoj špici potpisali su gradonačelnik Milorad Batinić i njegov zamjenik Marko Friščić te predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras, a pridružili su im se i gradski vijećnici Nezavisne liste Milorada Batinića, HDZ-a, SDP-a i NS-Reformista s predsjednicom Jelenom Pavleković. Inače, građane su na potpisivanje peticije protiv kamenoloma pozvale sve političke opcije koje djeluju u Gradskom vijeću, uključujući i HNS/LD te HSU.

Ovo je tek početak. Potpisi će se prikupljati i u svim ostalim mjesnim odborima na području Grada, svaki dan pred Gradskom vijećnicom, ali i na brojnim drugim mjestima – na koncertima, sportskim i rekreacijskim manifestacijama, u planinarskim, vatrogasnim i lovačkim domovima, obilaskom kućanstava itd.

Gradonačelnik Batinić u subotu je obišao sve lokacije i naselja u kojima se potpisivala peticija.

-Naravno da nisam zadovoljan razvojem situacije! Na području susjedne Općine Budinščina i Krapinsko-zagorske županije poodmakli su planovi otvaranja kamenoloma i to samo pola kilometra od granice s I. Željeznicom i Gradom Ivancem, a da Grad Ivanec istodobno nema nadležnosti ni utjecaja na drugu općinu i županiju, dok resorno ministarstvo nema obvezu da nas izvijesti o postupcima koje provodi – rekao je Batinić.

– A to da se kamenolom otvara na području budućeg Parka prirode Ivančica i na zaštićenom području europske ekološke mreže Natura 2000, u najmanju ruku je čudno! Je li riječ o nedovoljnoj međusobnoj koordinaciji ministarstava? S obzirom na velik interes javnosti za ovu tematiku, koji ide čak do nacionalne razine, te na brojne inicijative iz susjednih sredina i šire, vjerujem da ćemo prikupiti velik broj potpisa teda će masovno izražena volja građana biti signal resornom ministarstvu da razmisli i zauzme drukčiji stav – izjavio je gradonačelnik Batinić.

Potpisivanje peticije nastavlja se u ponedjeljak i cijeli idući tjedan kod ulaza u Gradsku vijećnicu (od 7 do 15 sati) te u mjesnim odborima širom grada, o čemu ćemo pravodobno izvijestiti.

sjever.hr/ivanec.hr
22.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.