Now Reading:
Međimurac Filip Ude sedmi konjaš Europe: „Nisam pao, to mi je najbitnije”
Full Article 4 minutes read

Međimurac Filip Ude sedmi konjaš Europe: „Nisam pao, to mi je najbitnije”

Međimurac Filip Ude sedmi je konjaš Europe. 36-godišnji hrvatski reprezentativac na svom 20. Europskom prvenstvu i 11. finalu treći put je zauzeo sedmo mjesto na konju s hvataljkama, a u nedjelju je u Münchenu ocijenjen sa 13.933.

-Užasno teško je bilo. Nisam htio govoriti prije, ali ruke su mi bile na 50% snage već danas ujutro na treningu. Dobro sam se osjećao, ali nisam mogao izvući maksimum. Tricepsi mi se uopće nisu oporavili od kvalifikacija. Još me rame boli, lakat, ali nisam htio govoriti o tome, samo sam išao odraditi svoje – rekao je Ude.

I odradio je te mu nitko ništa ne može zamjeriti. Izdržao je vježbu do kraja, bez obzira na pogrešku na flopu i slabiji, C saskok. „Preživio“ je, nije pao, borio se do kraja.

Nisam pao, to mi je najbitnije. Dobro je krenula vježba, ali taj flop me izbacio iz takta i puno snage sam na njemu potrošio. Sve ostalo je bilo OK, ali onda mi je na saskoku ponestalo snage pa sam napravio C saskok. I da sam napravio svoj saskok, bio bih peti, možda četvrti. Ne bi bilo dosta za medalju. Danas je bilo nevjerojatno finale, nitko nije pao, rijetkost u finalu. Uvijek kad sam ja u finalu, nitko ne padne i uvijek treba neka visoka ocjena. I Seligman i ja kad smo osvajali, trebalo je „100 bodova“ za nešto osvojiti. Ali to je tako, to je naš put. I slađe je onda kad osvojiš medalju. Dečki su danas stvarno super napravili. I da sam napravio svoju najbolju izvedbu, ne bi mi dali broncu, Nijemac je ipak tu u finalu. Danas nisam imao šanse. Nemam si apsolutno ništa za zamjeriti. Konj je takva sprava, nije mi danas bilo suđeno. Možda nekome glupo zvuči, ali najvažnije mi je da nisam svoju malu Evu razočarao, da je vidjela da se tata bori do kraja. To mi je najbitnije na svijetu. Super je bilo nastupiti u punoj dvorani, bilo bi super da je uvijek sedam, osam tisuća ljudi na gimnastici. I znam da me Eva gledala u takvoj atmosferi i da je ponosna. Nema ljepšeg osjećaja za mene – objasnio je Ude te dodao kako mu je drago da ga još cijene, da je u vrhu i da se bori s duplo mlađim dečkima.

A da se i te kako može boriti s dvostruko mlađima pokazao je novi prvak Europe na konju, dvije godine stariji od Filipa, 38-godišnji Armenac Harutyun Merdinyan (14.733) kojemu je ovo drugi naslov prvaka nakon Berna 2016. Srebrni je Nizozemac Loran De Munck (14.700) koji je imao najjači start finala, 6.3, dok je domaćin Nils Dunkel brončani (14.633).

Filip se uz Tina Srbića i Aurela Benovića početkom godine kroz Svjetske kupove plasirao na Svjetsko prvenstvo koje ih čeka krajem listopada u Liverpoolu. Prije toga, za mjesec dana, čeka ih još i nastup na SK u Parizu.

-Sad ću se odmoriti nekoliko dana, a onda se prešaltati na moju „omiljenu“ Gymnova spravu. Odradio sam jednu vježbu na tom konju, u Montrealu, bio sam deveti. Jednu jedinu. Nadam se da ću ove godine odraditi drugi put, da uđem u svjetsko finale. Na početku sezone zacrtao sam si cilj da se plasiram na SP i da uđem u europsko ili svjetsko finale. Već sam sve ispunio, sve ostalo je samo bonus – poručio je Ude nakon finala.

Inače, Ude je dva puta bio srebrni na europskim seniorskim natjecanjima, 2008. u konju s hvataljkama i 2020. u istoj disciplini.

Foto: arhiva
www.sjever.hr / FB Hrvatski olimpijski savez
22.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.