Now Reading:
Četiri županije sjeverne Hrvatske dobile su nešto manje od milijun kuna za svoje projekte osiguravanja prehrane za učenike u riziku od siromaštva
Full Article 4 minutes read

Četiri županije sjeverne Hrvatske dobile su nešto manje od milijun kuna za svoje projekte osiguravanja prehrane za učenike u riziku od siromaštva

Približava se početak školske godine i uz opremanje školaraca koje zadaje velike muke, ali i veselje roditeljima, roditelji djece koja žive u u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva mogu biti sigurna što se tiče školske prehrane. Naime, županije u Hrvatskoj osigurale su školsku prehranu za djecu u riziku od siromaštva i za ovu školsku godinu koja je pred nama putem poziva Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Najniži iznos zatraženih bespovratnih sredstava po projektu mogao je biti 200.000 kuna, a najviši milijun kuna. U prvoj odluci o financiranju odobreno je 14,6 milijuna kuna, a u drugoj 12,8 milijuna kuna te su ove školske godine u projekt uključeni i ukrajinski mališani.

Četiri županije sjeverne Hrvatske dobile su nešto manje od milijun kuna za svoje projekte osiguravanja prehrane za najpotrebitije učenike.

Po 999,1 tisuću kuna dobile su Krapinsko-zagorska županija za projekt Zalogajček 7, Varaždinska županija za projekt Užina za sve V i Međimurska županija za projekt Školski obroci svima. Koprivničko-križevačka županija za svoj projekt Svi u školi, svi pri stolu 7 dobila je 892,5 tisuće kuna.

-Osiguravanjem besplatnih školskih obroka zaokružuju se brojne potpore Međimurske županije kojima se želi omogućiti školovanje jednako za sve učenike i na najvišem mogućem nivou, ali i rasteretiti budžet roditelja. Međimurska županija i dalje je jedina hrvatska županija koja u potpunosti financira prijevoz autobusom i vlakom za sve učenike osnovnih i srednjih škola te osigurava asistente u nastavi u predškolskom i školskom sustavu – rekao je župan Matija Posavec.

Ovo je već 7. po redu ‘Zalogajček’, kojim osiguravamo prehranu za djecu u riziku od siromaštva. Možda to nije najprimjereniji izraz, no i prije ovoga se svoj djeci u Krapinsko–zagorskoj županiji, koja su htjela jesti u školskoj kuhinji, osigurala ta mogućnost, a to su sufinancirale jedinice lokalne samouprave i Županija. Sada to radimo iz sredstava iz europskih fondova, što nam otvara prostor da ulažemo u obrazovni sustav, ali u neke druge segmente. Ovo je hvalevrijedan projekt, a ono što me na neki način zabrinjava je da pojedina djeca ne žele jesti u školskoj kuhinji, da su im draži neki sendviči koje kupe, nego da pojedu nešto toplo i zdravo, no to je mali broj djece – rekao je župan Željko Kolar.

Dobivenim iznosom osigurat ćemo besplatan školski obrok za 994 učenika osnovnih škola. Uz ta bespovratna sredstva, Varaždinska županija će iz svog proračuna osigurati dodatnih 2,3 milijuna kuna za više od 2.000 učenika u riziku od siromaštva. Time ćemo u sve naše 33 osnovne škole projektom besplatne školske prehrane obuhvatiti ukupno više od 3.000 učenika u riziku od siromaštva. Ukupno će tako za tu namjenu biti izdvojeno 3,3 milijuna kuna’ – kazao je župan Anđelko Stričak.

-Uz ulaganje u školsku infrastrukturu, sufinanciranje prijevoza i ostale aktivnosti, prepoznali smo ovaj projekt kao važan jer njime doprinosimo ravnopravnosti učenika i nastojimo im stvoriti bolje početne pozicije i općenito bolje uvjete za obrazovanje. Svi smo mi dio zajedničkog lanca koji je jak koliko je jaka njegova najslabija karika i naša je zadaća da tu kariku učinimo što snažnijom. Želim svim uspješan rad na projektu i nadam se da ćemo u narednom razdoblju imati što manje djece koja će trebati ovakvu pomoć – istaknuo je župan koprivničko-križevački Darko Koren.

sjever.hr 22.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.