Now Reading:
UVJERLJIVI REKORDER U Novom Marofu zaštita okoliša nije samo mrtvo slovo na papiru, evo zašto je vodeći u Hrvatskoj
Full Article 3 minutes read

UVJERLJIVI REKORDER U Novom Marofu zaštita okoliša nije samo mrtvo slovo na papiru, evo zašto je vodeći u Hrvatskoj

Grad Novi Marof prema analizi portala Gradonačelnik.hr uvjerljivi je rekorder prema izdvajanju za zaštitu okoliša u 2020. godini. On se, naime, prema udjelu izdvajanja za zaštitu okoliša u proračunu našao na uvjerljivom prvom mjestu s visokih 38,36 posto.

Od gradova sa sjevera Hrvatske, u top 10 najboljih su i Donja Stubica i Varaždinske Toplice koji su izdvajali između 15 i 19 posto.

Promatrajući izdvajanja za zaštitu okoliša po stanovniku, Novi Marof je na drugom mjestu čiji su stanovnici izdvojili dvije tisuće po glavi. Po trendu povećanja izdvajanja sredstava u odnosu na prošlo mandatno razdoblje, u top 10 najboljih našao se Grad Krapina koji je ova izdvajanja povećao između 1,41 i 1,79 tisuća posto.

Inače, Grad Novi Marof u 2020. godini koja je bila predmet analize, podigao je stopu odvojenog prikupljanja otpada s 31,1 na 41,6 posto te se tako svrstao među deset gradova s najvećim napretkom na ovom polju. Stoga ni ne čudi da je grad s uvjerljivo najvećim proračunskim izdvajanjem za zaštitu okoliša – 38,36 posto.

Najveći projekt kojeg je provodio u 2020. godini odnosi se na sanaciju odlagališta neopasnog otpada Čret. Ovim iznimno važnim projektom vrijednim gotovo 17,5 milijuna kuna nakon nekoliko desetljeća nepropisnog odlaganja otpada, odlagalište sanirano i zatvoreno.

Drugi projekt Grada u svrhu zaštite okoliša 2020. godine bio je projekt izgradnje reciklažnog dvorišta vrijednog preko tri milijuna kuna.

Grad je nabavio i 1439 spremnika za plastiku, 1571 spremnik za papir, 30 spremnika od 1100L za staklo, 10 spremnika od 1100L za biootpad i 60 spremnika za biootpad za kućanstva, a s obzirom da nabavljene količine nisu dovoljne za sve korisnike i ove se godine prijavio na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi nabavio dodatne.

Pored reciklažnog dvorišta izgrađen je novi poslovni prostor gradskog komunalnog poduzeća Novokom, a preseljenje na novu lokaciju omogućit će gospodarenje otpadom po najvišim standardima i ostvariti kapacitete za prikupljanje proizvodnog otpada koje nije mogao ostvariti na staroj lokaciji u centru Grada.

Dodatni potencijal razvoja Novokoma i iskorak u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša je nabava dva nova komunalna vozila od čega jedno ima tzv. kransku ruku što ga čini specijaliziranim za sakupljanje biorazgradivog otpada.

Jedan od budućih ciljeva ove vlasti je izgradnja kompostane. Riječ o ogromnoj investiciji vrijednoj između 3,5 i 5 milijuna kuna, no u bližoj budućnosti Grad Novi Marof želi ići upravo u tom smjeru – povećati količine prikupljenog biootpada.

www.sjever.hr / gradonacelnik.hr
21.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.