Now Reading:
TRI RUSKA BRODA UPALA U JADRAN: Mediteran će biti glavna pozornica sukoba s NATO-om?
Full Article 2 minutes read

TRI RUSKA BRODA UPALA U JADRAN: Mediteran će biti glavna pozornica sukoba s NATO-om?

Prije tri tjedna brodovi ruske mornarice pokušali ušli su u Jadran, u operativno područje američkog nosača aviona Harry Truman iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Repubblicu admiral Giuseppe Cavo Dragone, načelnik talijanskog Vrhovnog stožera obrane, prenosi Net.hr.

U Jadransko more ušla su tri ruska broda: razarač Admiral Tribuc, u središnjem Jadranu, obavještajni brod Vasilij Nikitič Tatiščev te krstarica Varjag koja je djelovala u južnom Jadranu. U isto vrijeme, fregata Admiral Grigorovič je djelovala u Jonskom moru.

Talijanska mornarica odgovorila je šaljući brodove koji su pratili ruske: fregatu Bergamini u središnjem Jadranu, podmornicu Longobardo, te frigatu Marceglia u južnom Jadranu i fregatu Libeccio.

Iako su ruski brodovi trenutno napustili Jadran, no Cavo Dragone upozorava kako je malo vjerojatno da je ovo posljednji “izlet” Rusa u Jadran.

-Mediteranske zemlje morat će se priviknuti na ruske ratne brodove na Sredozemnom moru i na njihova nadmetanja s mornaricama Sjevernoatlantskog pakta – rekao je 65-godišnji Cavo Dragone za La Repubblicu.

Talijanski admiral kaže da je “Putin 31. srpnja potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem koje će biti glavna pozornica sukoba s NATO-om i Rusi će tu stalno održavati stabilnu pomorsku silu”.

-Ruska pozornost više nije samo na istočnom Mediteranu nego i u središnjem. Zato sam, nakon događaja u Jadranu, naredio promjenu naše pomorske sigurnosne postave. Operacija Sigurno more sada je postala Sigurni Mediteran, a naše patroliranje se proširilo na sav bazen, ne samo na zone najbliže Italiji. To je jedini način da se situacija kontrolira – zaključuje.

www.sjever.hr /net.hr
21.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.