Now Reading:
Što je to sinoć bilo na nebu iznad Hrvatske?
Full Article 2 minutes read

Što je to sinoć bilo na nebu iznad Hrvatske?

Sinoć je spektakularan prizor na nebu iznenadio i zabrinuo mnoge ljude koji su ga vidjeli, a vidjeli su ga iz raznih dijelova naše zemlje, prenosi 24 sata. Vidjela ga je i naša ekipa iznad Krapine.

Prizor je bio koliko spektakularan toliko i zastrašujuć jer se na nebu mogla vidjeli svjetleća linija.

Zapravo se radi o projektu Starlink kompanije Elona Muska i svjetleća linija su skupina satelita. Taj projekt zaobilazi potrebu izgradnje infrastrukture poput kabela i stupova, kako bi internetske usluge postale dostupne na udaljenim područjima. Starlinkovi sateliti postavljeni nisko u orbitu oko Zemlje. Smatra se da ih je od 2018. godine u svemir poslano oko tri tisuće, a možda će ih na kraju biti 10 do 12 tisuća.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza su u subotu navečer priopćili zašto sateliti lete u takvoj formaciji.

Kad ih puste iz rakete idu jedan za drugim pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome dok se ne rašire i ne stignu svaki u svoju orbitu – napisali su. Najčešće se zajedno lansira oko 60 satelita.

Tako su i sateliti koje su mnogi sinoć vidjeli dio nedavno lansirane skupine koja je još relativno zbijena. Kad se rastvore solarni paneli oni će se udaljiti i raširiti u orbiti oko Zemlje.

sjever.hr/24sata.hr 21.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.