Now Reading:
FOTOGALERIJA Tradicija u Mariji Bistrici je nastavljena: na 20. Vozočašću preko 80 kočija i više stotina jahača, a stigla i Kolinda
Full Article 3 minutes read

FOTOGALERIJA Tradicija u Mariji Bistrici je nastavljena: na 20. Vozočašću preko 80 kočija i više stotina jahača, a stigla i Kolinda

Već tradicionalno, po 20. puta, prve nedjelje nakon blagdana Velike Gospe održano je Vozočašće u Mariju Bistricu na kojem se, kao i svake godine, okupio velik broj uzgajivača konja, kako iz Krapinsko-zagorske, tako i iz okolnih županija.

Brojni sudionici i posjetitelji okupili su se u nedjelju ujutro na željezničkoj stanici u Zlatar Bistrici kako bi krenuli na 20. Vozočašće u Mariju Bistricu, a ove godine, tradicionalnom događaju prisustvovale su i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

-Ministarstvo poljoprivrede i hrvatska Vlada vrlo drže do konjogojstva. Imamo rast u broju konja i sada već možemo govoriti o trendu. Ulažemo značajna sredstva u njegovanje i održavanje hrvatskih izvornih i autohtonim pasmina. Potpora i skrb Ministarstva i Vlade je važna, no najvažniji su volja i angažman onih koji se bave ovom djelatnošću. U konjogojstvu Hrvatska ima uzlazan trend, a posebno me veseli rast broja konja u uzgoju izvornih pasmina – naglasila je ministrica Vučković te dodala kako im je cilj još snažnije poduprijeti razvoj pasmine međimurskog konja.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako je ova manifestacija praznik za sve uzgajivače konja.

-Vozočašće daje veliki doprinos i razvoju kulture, tradicije, ali i turizma Krapinsko-zagorske županije, osobito hodočasničkog – dodao je župan.

-Na Vozočašću se okuplja uvijek veliki broj ljudi koji obilaze i konje i kočije i to je cilj ove manifestacije kao i svim uzgajivačima konja da sa svojim obiteljima pokažu koliku ljubav ulažu u svoje konje – rekao je župan.

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede poručio je kako je uzgoj konja dugogodišnja tradicija i ponos čitave Hrvatske. Konji su, naime, prema njegovim riječima bili vezani uz selo, poljoprivrednike i njihove običaje, a nekada su uzgajivači konja vozili ljude na hodočašće u Mariju Bistricu.

-Mi danas imamo preko 30.000 konja u Hrvatskoj, oko 700 u Krapinsko-zagorskoj županiji i više od 300 proizvođača. Ministarstvo poljoprivrede kroz mjere ruralnog razvoja i mjere potpore potiče poljoprivrednike da uzgajaju svoja stada. Upravo u konjogojstvu imamo značajan rast, a razlog tome je prije svega što se konji uzgajaju i za meso, ali sve više ih se drži zbog ljubavi prema tim životinjama i tradicije – kazao je Tušek.

Mirko Majsec, predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina istaknuo je zadovoljstvo što je ova manifestacija prerasla u veliko događanje. Naime, kako je pojasnio, prije 20 godina kada je ova manifestacija počela sudjelovalo je 5-6 entuzijasta, a sada se okuplja preko 80 kočija i 200 do 300 jahača.

Načelnica općine Zlatar Bistrica Vesna Mikulec kazala je kako je cilj da se ova manifestacija nastavi. Najavila je i da će pokušati dogovoriti s Hrvatskim željeznicama uvođenje linije kako bi što više posjetitelja stiglo na ovu manifestaciju.

tklopotan / www.sjever.hr
21.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.