Now Reading:
U zagorskim srednjim školama ima još slobodnih mjesta za drugi upisni rok – Kolar: Upišemo li 180 učenika u deficitarna zanimanja, bit će to fantastičan rezultat!
Full Article 4 minutes read

U zagorskim srednjim školama ima još slobodnih mjesta za drugi upisni rok – Kolar: Upišemo li 180 učenika u deficitarna zanimanja, bit će to fantastičan rezultat!

Nakon prvog, ljetnog upisnog roka, u devet srednjih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji upisano je ukupno 1.177 učenika, a za jesenski upisni rok preostalo je 101 slobodno mjesto u šest srednjih škola, o čemu je bilo riječi na današnjoj konferenciji za novinare u Konjščini.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je u prvom upisnom roku upisano 40 učenika više nego prošle godine, ukupno u oba upisna roka.

-Ostalo je još 101 slobodno mjesto, a želja nam je da barem 50 posto tih mjesta popunimo jer naše srednje škole imaju sjajne programe, profesore i njihovi rezultati na nacionalnom nivou samo su još jedan dokaz toga. Treba podsjetiti da imamo 14 državnih prvaka, 13 koji su osvojili drugo mjesto i 18 koji su osvojili treće mjesto – kazao je Kolar i dodao da su i rezultati mature iznad prosjeka Republike Hrvatske.
-Ako gledamo broj onih koji su 100 posto riješili maturu, njih šest, to je opet iznad državnog prosjeka. Ove školske godine imali smo čak 18 učenika koji su srednjoškolsko obrazovanje završili s 5,0 što je opet iznad prosjeka kojeg smo imali u proteklih nekoliko godina – rekao je župan.

Naglasio je kako su prošle godine 133 učenika upisana u programe deficitarnih zanimanja, a ove, u prvom upisnom roku ih je 155.

-Očekujemo, s obzirom na niz sjajnih upisnih mjesta koja su preostala, da ćemo popuniti barem polovicu. To bi značilo da ćemo u programe deficitarnih zanimanja upisati 180-ak učenika što bi bio fantastičan rezultat – izjavio je Kolar.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec rekla je kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u devet krapinsko-zagorskih srednjih škola odobrilo upis 1.350 učenika u 59 razrednih odjela.
Prijave za jesenski upisni rok obavljaju elektroničkim putem, a on započinje u subotu, 20. kolovoza te se učenici mogu prijaviti do 22. kolovoza.

Podsjetimo i kako Krapinsko-zagorska županija za deficitarna zanimanja dodjeljuje stipendije, a učenici ovo pravo ostvaruju samim upisom u deficitarni program. Smičić Slovenec najavila je kako je raspisivanje natječaja za stipendije u planu krajem rujna.

Slobodna upisna mjesta za jesenski rok

U drugom upisnom roku u Školi za umjetnost, dizajn, odjeću i grafiku Zabok ostalo je šest slobodnih mjesta za program glazbenika, a u Srednjoj školi Pregrada sedam slobodnih mjesta i to za program kuhara tri slobodna mjesta, program slastičara dva te za prirodoslovnu gimnaziju dva slobodna mjesta. U Srednjoj školi Krapina ostalo je pet slobodnih mjesta i to tri za prodavača i dva za hotelijersko-turističkog tehničara.

U Srednjoj školi Konjščina za jesenski upisni rok ostala su slobodna mjesta u zanimanjima autoelektričar osam mjesta, elektroinstalater i strojobravar po šest, komercijalist devet te vozač motornih vozila dva mjesta.

U Srednjoj školi Bedekovčina u četverogodišnjem programu ostalo je osam slobodnih mjesta za zanimanje agrotehničar, a u trogodišnjem programu dva su slobodna mjesta za zanimanje cvjećar te po šest mjesta za plinoinstalatere, sloboslikare, dekoratere, ličioce, staklare, pomoćne proizvođače keramike i zidare.

Slobodnih mjesta za jesenski upisni rok ostalo je i u Srednjoj školi Oroslavje i to jedno mjesto za zanimanje vodoinstalater te 15 mjesta u općoj gimnaziji.

Kad je riječ o Srednjoj školi Zlatar, za jesenski je rok ostalo još devet slobodnih mjesta za zanimanje tehničar za logistiku i špediciju.

Novinarima se obratila i načelnica Općine Konjščina, Anita Krok koja je naglasila da je Općini vrlo bitno ulagati i pomagati Srednjoj školi Konjščina, kako bi zadržali mlade u općini.

-Osim redovnih stipendija koje dodjeljujemo srednjoškolkama i srednjoškolcima tu je i financiranje prijevoza, ali moram naglasiti da će kod dodjeljivanja narednih stipendija jedan od ključnih kriterija biti da se radi o deficitarnim zanimanjima koje imamo upravo u Srednjoj školi Konjščina te da djeca upisuju upravo našu školu. Time želimo pokazati da cijenimo svoju srednju školu – kazala je Krok.

Istaknula je da je upisivanje deficitarnih zanimanja problem u cijelom Zagorju te da ju veseli što Krapinsko-zagorska županija stipendiranjem omogućuje i na neki način motivira učenika da se u upišu upravo u Srednju školu Konjščina.

-Srednja škola Konjščina i Općina Konjščina imaju izuzetno dobru suradnju i kroz neke aktivnosti, kao i s Učeničkom zadrugom Konjić, s kojom je dogovorena suradnja na europskim projektima. Trenutno rješavamo situaciju, pomažemo koliko god možemo kako bi se izgradio poligon za vozače motornih vozila – rekla je Krok.

Kažimo na kraju kako za dva ponuđena programa u srednjim školama Krapinsko-zagorske županije nije bilo interesa budućih srednjoškolaca.
Riječ je o programu tesar, što je deficitarno zanimanje te poljoprivredni gospodarstvenik u Srednjoj školi Bedekovčina, zanimanju koje nije deficitarno.

a.kučić/sjever.hr
19.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.