Now Reading:
Izviđači iz Varaždina, Lepoglave, Čakovca i Kotoribe uspješni na 11. Smotri saveza izviđača Hrvatske
Full Article 4 minutes read

Izviđači iz Varaždina, Lepoglave, Čakovca i Kotoribe uspješni na 11. Smotri saveza izviđača Hrvatske

Na ovogodišnjoj 11. Smotri Saveza izviđača Hrvatske, koja je trajala od25. srpnja do 4. kolovoza u Lovincu u Lici, sudjelovali su izviđači iz Varaždina, Čakovca i Kotoribe, članovi Odreda izviđača “Sirius” te lepoglavski izviđači iz Odred izviđača “Lepoglava”. Ukupno je sudjelovalo 87 izviđača iz navedene dvije udruge te desetak gostiju koji su ih vikendima posjećivali. Po prvi puta u zadnjih tridesetak godina, na nekoj višednevnoj izviđačkoj aktivnosti, sudjelovali su i izviđači iz družine u osnivanju iz Kotoribe.

11. Smotra izviđača Hrvatske bila je najveće ovogodišnje višednevno okupljanje djece i mladih u Hrvatskoj. Okupila više od 1800 sudionika iz Hrvatske iz pedesetak izviđačkih udruga te preko 200 sudionika iz sedam europskih zemalja i Izraela. U organizaciji Smotre sudjelovalo je više od 200 mladih i odraslih volontera i izviđačkih voditelja i oko pedeset izvoditelja programa iz partnerskih institucija i organizacija. Svi zajedno bili su smješteni na preko 30 terena, tj. izviđačkih kampova koji su se nalazili u općini Lovinac.

Nemoguće je ovdje pobrojati sve programe i aktivnosti koje su bile na raspolaganju izviđačima i građanima, ali vrijedi navesti barem dio njih. Tako su mladi, u ukupno 9 organiziranih centara znanja, imali na raspolaganju stotine radionica i aktivnosti. Gradile su se od drveta osmatračnice, penjališta, velike ljuljačke i klackalice pa čak i pravi katapulti. Učilo se praviti zaklone u šumi, paliti vatru bez šibica i upaljača, napraviti obrok od kopriva. Mladi su se natjecali u brzinskom postavljanju šatora, morseovoj abecedi, paljenju vatre, ali i sportskim aktivnostima poput izviđačima popularnom Scoutball-u. Na jezeru Sveti Rok izrađivale su se splavi, ali i učile osnove veslanja i spašavanja u vodi.

Organizirane su biciklističke radionice i biciklijade po Lici, promatralo noćno nebo i Sunce teleskopima, učilo kako pružiti prvu pomoć unesrećenima. Na arheološkom nalazištu na Cvituši arheolozi su mladima prikazivali osnove arheologije, tehnike iskapanja, organizirali radionice izrade glinenih posuda. Izviđači su učili i planinariti pa su tako zauzeli i najviše vrhove Velebita. Obilazile su se Cerovačke špilje, Nacionalni park Paklenica, Park prirode Velebit pa su mladi mogli iz prve ruke doživjeti prirodne ljepote Like.

Poseban dio programa koji su izviđači imali na Smotri bile su volonterske aktivnosti pomoći lokalnoj zajednici. To je nešto što izviđači i inače prakticiraju pa gdje god da dođu, uvijek će napraviti nešto korisno za zajednicu u kojoj borave. Tako su stotine izviđača u Lovincu organizirano uređivale okoliš, farbale su se klupe, vrata od crkve, ograde, uređivao pješčanik u dječjem vrtiću, krčile zarasle obale rječice Ričine te čistilo smeće. Izviđači su mještanima pomagali i piliti i slagati drva, čistiti šume, krčiti zarasle šikare.

U sklopu Smotre organiziran je i prvi hrvatski Festival vještina za život koji je bio namijenjen izviđačima ali i zainteresiranim građanima i roditeljima. Tijekom četverodnevnog festivala provedene su radionice, od radioamaterstva i astronomije do vježbi spašavanja iz potresa i požara, u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Ravnateljstvom civilne zaštite, Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Hrvatskim Crvenim križem i Ličko-senjskom županijom.

Osim mnogobrojnih aktivnosti iz programa Smotre i vlastitog programa, izviđači su imali mogućnost sudjelovati na Državnoj izviđačkoj olimpijadi (DIO) za starije izviđače te Izviđačkom olimpijskom višeboju (IOV) za mlađe izviđače.

Zadnji dan prije samog odlaska kućama izviđači su morali srušiti šatore, blagavaonice, montažne kuhinje, jarbol i ostale objekte koji su život u prirodi činili ugodnijima.

Sama Smotra završila je svečanim zatvaranje na kojem je veliko hvala upućeno svim volonterima, donatorima i općini domaćinu na nesebičnom radu i trudu koji je uložen u organizaciju ovako velike aktivnosti za djecu i mlade.

Odlazak izviđača iz „SIRIUS“-a i „Lepoglave“, putem donacija udrugama i projekata, potpomogli su ELKOM Nord GmbH, Bernarda d.o.o., MEPRO d.o.o., Opruga d.d., APP d.d., Autokuća Gašparić d.o.o., Drvodjelac d.o.o., Royal Wood d.o.o., WE-KR d.o.o., Stil-transport d.o.o., GPT Đurasek d.o.o., gradovi Varaždin i Čakovec, Međimurska i Varaždinska županija, općina Kotoriba, Osnovna škola Jože Horvata iz Kotoribe te Crveni križ grada Čakovca.

Početkom mjeseca rujna započet će nova školska godina, a time i mogućnost upisa u jednu od izviđačkih udruga koje djeluju na području naših gradova i županija. Više o izviđačima može se doznati na stranicama krovnog Saveza izviđača Hrvatske www.scouts.hr ili na web i FB stranicama lokalnih izviđačkih udruga.

www.sjever.hr
19.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.