Now Reading:
Danas vrhunac toplinskog vala, a sutra moguće nevrijeme – pijavice i oluje!
Full Article 2 minutes read

Danas vrhunac toplinskog vala, a sutra moguće nevrijeme – pijavice i oluje!

Danas će biti pretežno sunčano i vruće.

Prema večeri sa zapada naoblačenje, a navečer te osobito u noći na petak ponajprije u Istri i na sjevernom Jadranu kiša i grmljavina, lokalno moguće i izraženiji pljuskovi. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i južni, na Jadranu umjereno, na sjevernom dijelu i pojačano jugo. Najniža jutarnja temperatura od 15 do 20, u gorju malo niža, a na Jadranu između 20 i 25 °C. Najviša dnevna uglavnom od 31 do 36 °C.

No u petak nas očekuje potpuno drugačija vremenska slika – bit će vrlo nestabilno, mjestimice uz pljuskove i grmljavinu, a moguće je i nevrijeme, na Jadranu prolazno pojačan sjeverozapadni vjetar te pijavice. Mirnije i uglavnom bez kiše zadržat će se na jugu Hrvatske. Mjestimični pljuskovi mogući su još i tijekom posvuda sunčanije subote, a u nedjelju uz većinom umjerenu buru uglavnom sunčano i suho.

I na kopnu u petak promjena vremena, pa su lokalno vjerojatni i jače izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom.

Zbog daljnjeg porasta temperature zraka, biometeorološke prilike na području cijele zemlje neće biti sasvim povoljne. Osjet ugode će se u nekim dijelovima unutrašnjosti u najtoplijem dijelu dana približiti granici kategorije „iznimno vruće“. U takvim uvjetima savjetujemo odijevanje prozračne odjeće svjetlijih boja, redovitu hidrataciju te laganiju prehranu uz izbjegavanje boravka na otvorenom sredinom dana kao i ostale preporuke o zaštiti od velikih vrućina dostupnih na mrežnim stranicama DHMZ-a. Na području uz Jadran na raspoloženje meteoropata nepovoljan utjecaj može imati i južina.

sjever.hr/DHMZ
18.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.