Now Reading:
OPASNO I NEODGOVORNO Mladi motociklist jurio Međimurjem 212 km/h pa naletio na policiju – velika brzina, a takva će biti i kazna
Full Article 3 minutes read

OPASNO I NEODGOVORNO Mladi motociklist jurio Međimurjem 212 km/h pa naletio na policiju – velika brzina, a takva će biti i kazna

U nedjelju, 14. kolovoza ove godine u 16 sati i 18 minuta tijekom provođenja akcije „Nadzor brzine“ na kolniku državne ceste br. 3, tj. na južnoj obilaznici grada Čakovca, izmjerena je najveća brzina kretanja vozila od 212 km/h, priopćila je PU međimurska.

Na tom dijelu prometnice (izvan naseljenog mjesta) brzina kretanja ograničena je na 80 km/h. Opisani prekršaj utvrđen je kod 22-godišnjeg vozača motocikla „YAMAHA YZF R1“, delničke registarske oznake.

Tijekom policijskog postupanja 22-godišnji motociklist nije zaustavio vozilo prema upućenim znakovima i naredbama policijskih službenika za zaustavljanje te nije zaustavio vozilo sukladno postavljenom prometnom znaku „STOP“. Nakon što su ga policijski službenici uspjeli zaustaviti utvrđeno je da nema položen vozački ispit za upravljanje vozilima A kategorije (ima položen ispit na upravljanje vozilima B kategorije), dok je na motociklu utvrđeno nekoliko tehničkih neispravnosti.

Za opisane prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđena je ukupna novčana kazna u iznosu od 12.500 kuna te zaštitna mjera od dva mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilima A kategorije.

-Ovakva vožnja i ponašanje u cestovnom prometu mladog motociklista u svakom slučaju nije primjerena ni poželjna. Radi se o visoko rizičnom ponašanju koje u konačnici može završiti pogibeljno, kako za samog motociklista, tako i za druge sudionike u prometu, poručuju iz PU međimurske i ponovo upućuju apel svim vozačima mopeda i motocikala da se: kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno  koja imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka te da tijekom vožnje motociklima i mopedima obavezno koriste zaštitnu kacigu, pri čemu mislimo na vozače i putnike, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna posebice ukoliko bi sudjelovali u prometnim nesrećama.

-Zaštitna oprema ublažava moguće ozljede, odnosno njihove posljedice. Tu u prvom redu mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i drugo. Posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede. U zaštiti mladih motorista i motociklista, prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmite sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi oni bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu. Ujedno sve što vrijedni za vozača, vrijedi i za putnika na motociklima i mopedima, poručuju iz PU međimurske.

www.sjever.hr
17.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.