Now Reading:
Danas vruće, ali za vikend nas očekuje žuta kiša
Full Article 2 minutes read

Danas vruće, ali za vikend nas očekuje žuta kiša

Pretežno sunčano i vruće.

Uz umjeren i jak razvoj oblaka ponekog lokalnog pljuska popodne može biti u unutrašnjosti Istre te u Gorskom kotaru. Ujutro je ponegdje u unutrašnjosti moguća kratkotrajna magla, uglavnom u gorju. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren jugozapadni i zapadni, na sjevernom Jadranu i jugo, a na jugu potkraj dana sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 13 do 18, na Jadranu između 18 i 23, a najviša dnevna uglavnom od 29 do 34 °C.

Uz uglavnom stabilne atmosferske uvjete i pretežno sunčano vrijeme, na području cijele zemlje biometeorološke prilike bit će povoljne. Iako se ne očekuju veće zdravstvene tegobe uzrokovane vremenom, u najtoplijem dijelu dana osjet ugode bit će u kategoriji „vruće“, a u središnjim i istočnim krajevima u kategoriji „vrlo vruće“. Stoga, osobito kronične bolesnike, upozoravamo na dodatan oprez te adekvatnu zaštitu od UV zračenja u slučaju duljeg boravka na otvorenom.

Nestabilan zrak s Atlantika prodire nad Francusku i zapadnu Europu te se fronta nestabilnog zraka nalazi zapadno od Alpa. Anticiklona stacionira nad Sibirom i istočnom Europom.

Nad našim krajevima je u prizemlju ujednačeno polje sniženog tlaka, a visinsko strujanje je jugozapadnog smjera i po visini pritječe topli saharski zrak i osim topline donosi i veće količine saharskog pijeska. Kiša koja će nam pasti krajem tjedna bit će, stoga, žute boje pijeska.

sjever.hr/DHMZ
17.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.