Now Reading:
NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA Podrum varaždinske Županijske palače uskoro u novom ruhu – evo što će nuditi, uz modernu tehnologiju
Full Article 4 minutes read

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA Podrum varaždinske Županijske palače uskoro u novom ruhu – evo što će nuditi, uz modernu tehnologiju

Varaždinska će županija uskoro dobiti još jednu itekako zanimljivu turističku točku na kojoj će turisti moći dobiti brojne informacije. Riječ je o centru za posjetitelje u podrumu Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu koji će biti opremljen visokom tehnologijom, kako bi se na neobičan, edukativan i atraktivan način predstavila baština ovoga kraja.

Podrum se trenutno preuređuje, a aktivnosti se odvijaju u sklopu EU projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area” (AT@AT.CB), rečeno je u utorak.

Ukupna vrijednost projekta je 1.245.215,36 eura, odnosno 9,3 milijuna kuna, a s 85 posto se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Općina Csurgó i Sveučilište Pannon, Nagykanisza kampus.

Darko Majhen, županijski pročelnik za gospodarstvo i europske poslove kazao je kako se projekt provodi od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca ove godine te da su ciljevi integrirati baštinu prekograničnog područja kroz razvoj zajedničke prekogranične turističke atrakcije, razvoj novih turističkih koncepata s visokim udjelom informacijskih i komunikacijskih tehnologija koje se temelje na baštini prekograničnog područja.
-Cilj je i povećati svijest ciljnih skupina u prekograničnom području u gospodarskoj, socijalnoj i turističkoj baštini. Glavni turistički proizvodi koji će se uspostaviti provedbom ovog projekta su centri za posjetitelje u Varaždinu i općini Csurgó u Mađarskoj te nova aplikacija za pametne uređaje koja će posjetitelje preusmjeravati iz centara na ruralne lokacije uživo diljem ovog prekograničnog područja – kazao je Majhen dodavši da će se od ukupno 9,3 milijuna kuna, za aktivnosti Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice izdvojiti 6,3 milijuna.

-Šteta bi bilo ne iskoristiti ovakav potencijal. Taj je potencijal prepoznat u uređenju nečega što nedostaje u ponudi Varaždinske županije, a to je posjetiteljski centar. Gdje drugdje ga smjestiti nego na idealnoj poziciji, u centru grada, u najstarijoj županijskoj palači, na način da će posjetitelji prvu točku koju će vidjeti u Varaždinskoj županiji imati priliku razgledati u podrumu koji će za tu namjenu biti posebno preuređen – rekao je direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ.

Dodao je da su radovi u punom jeku, a ono što će se u centru za posjetitelje ponuditi bit će iznenađenje ne samo za turiste, nego i za naše građane..
-Donijet ćemo pregled svega najboljeg i najljepšeg što se u Varaždinu i Varaždinskoj županiji može vidjeti, a sve to popraćeno modernim tehnologijama. VR naočalama vraćamo virtualnu stvarnost, slažemo sve ono što sad ne možemo vidjeti ili posjetiti, obzirom da ili nije realizirano ili je bilo prije 22 milijuna godina, poput najstarijeg aktivnog vulkana. Pokušat ćemo i ono što je bilo u vrijeme neandertalaca u špilji Vindija s posebnim projektorima i hologramima oživjeti. Sve to u suradnji s našim partnerima, mađarskom općinom Csurgó jer i oni imaju puno zajedničkih točaka koje nas vežu, uspostavit ćemo i vizualni link, da možemo razgovarati s posjetiteljima njihovog posjetiteljskog centra – rekao je Mališ.

Zamjenica župana Silvija Zagorec podsjetila je da je palača Varaždinske županije jedna je od najstarijih i najljepših građevina smještena u centru Varaždina, a nedavno je obilježeno 250 godina od početka njezine izgradnje.
– U tijeku je uređenje podruma, čime će Palača dobiti dodatnu vrijednost u turističkom smislu. Osim Varaždinske županije, sudjeluje i mađarska Općina Csurgó, jedan posjetiteljski centar bit će u podrumu naše palače, a drugi u Općini Csurgo. Radovi traju, ugovorili smo građevinske, obrtničke i instalaterske te radove na izvođenju vodovoda i kanalizacije, a slijedi ugovaranje radova na softveru i hardveru – kazala je zamjenica Zagorec.

Naglasila je kako je predviđeno da se na virtualan način prezentiraju kulturna, povijesna i prirodna baština, odnosno sve ljepote Varaždinske županije, dodavši kako će ti jamačno biti atraktivan i poželjan sadržaj koji će još više unaprijediti i obogatiti turističku ponudu ovoga kraja.

a.kučić/sjever.hr
16.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.