Now Reading:
Nestašica lijekova u hrvatskim ljekarnama – Neki će od njih u prodaji biti tek od prosinca
Full Article 2 minutes read

Nestašica lijekova u hrvatskim ljekarnama – Neki će od njih u prodaji biti tek od prosinca

Vrijeme je ljetnih viroza, sve je više i novozaraženih koronavirusom, a u ljekarnama diljem Hrvatske nedostaju neki lijekovi za snižavanje temperature, pa čak i antibiotici, dok neki lijekovi kod nas uopće nisu dostupni.

Iako u ljekarnama nedostaju čak i antibiotici, za njih barem postoje zamjenski lijekovi, objavio je Dnevnik.hr.

Nekih lijekova za COVID-19 u Hrvatskoj uopće nema, a europske zemlje koriste ih već pola godine. Novinarka Martina Bolšec Oblak istražila je kojih to lijekova, i gdje, nema.

-Trenutno na području Republike Hrvatske postoje određene nestašice lijekova. Najčešće su to antibiotici i lijekovi za snižavanje temperature za djecu, međutim do sada se nije dogodilo da pacijentu bude uskraćena terapija, jer tu su zamjenski lijekovi – rekla je voditeljica ljekarne u Splitu Andrea Pavela.

Kada nema originalnog lijeka, ima i drugih rješenja.
-Najveći problem je nestašica ibuprofenskih čepića koje je naš laboratorij uspio proizvesti te su oni sada dostupni u našim ljekarnama i ljekarnama koje surađuju s nama – dodala je.

U HALMED-u su za Dnevnik.hr kazali da nema kritične nestašice lijekova, a povremeni zastoji su uobičajeni. Povratak nekih lijekova najavljen je tek za prosinac.
-Razlozi su različiti. U nekim slučajevima riječ je o zastojima u proizvodnji, o komercijalnim razlozima... Svi se trude naći načina kako opskrbiti tržište i zadovoljiti potrebe pacijenata – rekla je Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a.

Što se lijekova za COVID-19 tiče, Hrvatska ih koristi tri od osam odobrenih u Europskoj uniji. Posljednje zalihe Remdesivira, bolničkog lijeka, stigle su još u ožujku. “Kućni” lijek Paxlovid, koji se pije u prvih nekoliko dana bolesti, u Hrvatsku nikad nije ni došao.

www.sjever.hr/dnevnik.hr
16.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.