Now Reading:
DVD Macinec proslavilo 100 godina: Franjo Sklepić dobio posebnu nagradu za 50 godina rada u vatrogasnom društvu
Full Article 3 minutes read

DVD Macinec proslavilo 100 godina: Franjo Sklepić dobio posebnu nagradu za 50 godina rada u vatrogasnom društvu

U Međimurskoj županiji ove godine 10-ak dobrovoljnih vatrogasnih društava obilježava svoju stotu obljetnicu čime se potvrđuje činjenica kako je tradicija dobrovoljnog vatrogastva iznimno ukorijenjena u svijesti Međimurki i Međimuraca. Jedno od tih društava je i DVD Macinec, koje je osnovano 1. svibnja 1922. godine na inicijativu mještana, budući da se pojavila potreba za organiziranim gašenjem požara.

 -Požari su oduvijek bili izazovi za čovjeka gdje je svatko mogao dokazati i izraziti svoj humani odnos i svoju nesebičnu pomoć za čovjeka, susjeda ili prijatelja. Taj humani odnos i nesebičnu pomoć osjetili su i davne 1922. mještani Macinca te su pokrenuli osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva Macinec, a ono je opstalo do danas zahvaljujući vrijednim i aktivnim članovima – kazao je vatrogasni dočasnik prve klase Srećko Bratković koji se u svom izlaganju osvrnuo na dugu povijest društva-

Svečanom programu koji je započeo mimohodom vatrogasaca nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, predsjednik MO Macine Ivan Krištofić, predsjednik vatrogasne zajednice Općine Nedelišće Zlatko Marciuš kao i predstavnici prijateljskih vatrogasnih društava, udruga i brojni mještani Macinca.

Marko Dovečar, predsjednik DVD-a Macinec rekao je kako je DVD Macinec uvijek bilo jako društvo te da osim svoje primarne zadaće gašenja požara pomažu mještanima u raznim nedaćama.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je Macinec jedan od primjera značaja vatrogasaca s obzirom na učestalost požara i poplava na njihovom području. 

-Vaš način života uistinu je human, vi ste ti koji prvi priskačete u pomoć, vrlo često riskirajući svoj život. Ponosan sam što sva naša vatrogasna društva, osim gašenja požara i spašavanja ljudi sudjeluju u mnogim drugim aktivnostima, jer u svakom mjestu pokretač svih zbivanja su upravo vatrogasna društva i udruge. – rekao je župan Posavec i dodao kako će Županija pomagati u radu svih društava na području Županije.

Velike obljetnice uvijek su prigoda da se nagrade najzaslužniji članovi, pa su tako dodijeljene zahvalnice, medalje, plamenice i plakete članovima DVD-a kao i pojedincima koji su dali doprinos radu društva te sponzorima pokroviteljima obljetnice. Među nagrađenima posebnom nagradom za 50 godina rada u vatrogasnom društvu nagrađen je Franjo Sklepić.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr 16.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.